Perintäkulut tuplasivat käyntikorttien hinnan“Moi, mulle tuli perintäkirje laskusta, joka oli mennyt spämmiin ja paperimuistutusta en ollut koskaan saanutkaan. Alkuperäinen lasku oli 105€ ja nyt se on 215€. Alkuperäisessä laskussa ei mitään kiistettävää ja palvelu oli hyvää, mutta lasku tosiaan mennyt spämmiin. Maksanko kiltisti?” Sain tällaisen viestin eräältä yrittäjältä viime viikolla. Kauppaa tekevät keskenään kaksi mikroyrittäjää, joiden välistä liiketoimintaa ohjaa kohtuulliset perintäkulut.. Oma näkemykseni ei sovi 280 merkkiin Twitterissä, joten avataanpas se tässä blogikirjoituksessa kattavammin.

Pienyrittäjien maksuvalvonta

Miten toivoisit, että sinua kohdeltaisiin laskun jäädessä epähuomiossa maksamatta? Tämä on mielestäni jokaisen pienyrittäjän hyvä kysyä itseltään ennen perinnän ulkoistamista. Lähtökohtaisesti me suomalaiset olemme tunnollista maksukansaa ja syy maksamattomiin laskuihin löytyy usein muusta kuin maksuhaluttomuudesta. Syitä ovat unohdukset, kiire, laskujen katoaminen ja negatiivinen kassavirta. Kuitenkin toisten pienyrittäjien laskut maksetaan mielellään jopa ennen eräpäivää.

Kun laskuja siirretään perintätoimistojen hoidettavaksi, on hyvä selvittää millaisilla hinnoilla ja toimintatavoilla asiakastasi kohdellaan. Toimiiko perintätoimisto pitkälti postitustoimiston ominaisuudessa vai tavoitellaanko velallisia myös muilla keinoin? Kuluttajien kohdalla perintäkulut ovat laissa tarkalleen rajatut ja vakioidut, mutta yritysten välisiä perintäkuluja säätelee ylimalkainen termi “kohtuullisuus”. Kuluttajilla perintäkulut ovat suuremmat mitä isommasta pääomasta on kyse, mutta yritysten välillä käytännöt vaihtelevat eri toimijoiden välillä.

Mikäli me olisimme auttaneet velkojaa tämän saatavan perinnässä, perintäkulut velalliselle olisivat olleet 25€. Tällaiset satasen laskut ovat lähtökohtaisesti inhimillisiä unohduksia, joista ei kannata asiakkaan mieltä pahoittaa “kohtuullisilla” perintäkuluilla. Onnistumisesta toki veloitamme myös toimeksiantajalta samaisen 25€ määrän, mutta se on meidän työmme palkkio, joka vain onnistumisista peritään. Tällä palkkiolla pyrimme myös ohjaamaan yrityksiä siihen, että muutamien kymppien erääntyneitä saatavia ei ehkä kannata lähteä perimään vaan ehkä seuraavan tilauksen kohdalla muistuttaa kohteliaasti, että tilaus onnistuu kyllä, kunhan aikaisempi lasku tulee ensin hoidettua kuntoon.

Laadukkaan maksumuistutuksen merkitys

Soitin yrittäjälle viestin saatuani ja halusin selventää perintäkirjeen erittelyä. Kävi ilmi, että muistutuskuluja oli 15€ ja perintäkulun osuus 95€. Muistutus oli laitettu kirjepostina ja matkaa edelleen vastaanottajan luokse jossain päin Suomea. Koska jokainen eräpäivän jälkeinen toimenpide pitäisi tähdätä maksun nopeaan kotiutumiseen, niin miten kirjepostissa lähtenyt maksumuistutus tukee tätä päämäärää? Myönnän, että mekin lähetämme kirjeitse maksumuistutukset mutta ennen kuin siirrämme muistutuksen prosessissamme eteenpäin, tavoittelemme velallista aina myös puhelimitse. Yleensä pyrimme tekemään tämän välittömästi toimeksiannon saatuamme.

Mikäli yrittäjä olisi soittanut asiakkaalleen ja kysellyt maksun perään, hän olisi tässä tapauksessa saanut suorituksen välittömästi puhelun päätteeksi. Tämä on myös asia miten me itse toivomme lähestymistä, jos lasku on epähuomiossa jäänyt maksamatta. Esimerkiksi IF on ollut mielestäni edelläkävijä laadukkaan maksumuistutuksen lähettämisessä isoille massoille. Heiltä lähtee eräpäivän jälkeen tekstiviesti asiakkaalle, jossa muistuttavat laskun erääntyneen ja mikäli maksu suoritetaan pikimmiten, ei ylimääräisiä kuluja muodostu. Tällaiseen malliin kannustan muitakin isoja yrityksiä siirtymään. Ydinbisnes ei kuitenkaan ole kulujen periminen vaan asiakkaiden turvasta ja omaisuudesta huolehtiminen.

Meidän MuistutusRitari on jokaisen B2B-liiketoimintaa tekevän yrityksen käytössä. Me muistutamme asiakkaita siksi, että perintää ei tarvittaisi. Soitamme asiakkaille ja mikäli emme heitä tavoita, jätämme tekstiviestillä soittopyynnön. Kulua tulee asiakkaalle maksettavaksi 20€, mutta koemme sen olevan perusteltua työmäärään nähden.

Perintäkulut maksoivat seuraavan tilauksen verran

Kun vielä pureudutaan tuohon yrittäjän saamaan maksuvaatimukseen niin kuluja muodostui jopa pääomaa enemmän. Näin ollen seuraavaan tilaukseen budjetoitu euromäärä paloi tällä kertaa perintäkuluihin.

Ja aina herää kysymys voiko tällainen turha perintä maksaa asiakassuhteen ja sen myötä tulevatkin kaupat. Se harvemmin on syynä asiakassuhteiden katkeamiseen, mutta tuplakulut pienissä tilauksissa jää varmasti hiertämään takaraivoon. Asiakassuhteen parantamiseksi on aina hyvä hypätä toisen osapuolen saappaisiin ja ajatella miten suhtautuisi tai mitä seurauksia tulevalla päätöksellä voisi olla.

Perintätoimistojen tehtävä on auttaa yrityksiä tekemään kannattavaa liiketoimintaa ja pitää kassavirta positiivisesti liikkeessä. “Kohtuulliset” perintäkulut kuitenkin jopa vaikeuttavat velallisen tilannetta ja takaisinmaksuaika pitenee.

Yritysten väliseen perintään saatava selkeämpiä rajoja

Kyseinen perintäkulu pysyy “kohtuullisuuden” linjatuissa rajoissa. Nämä rajat ovat kuitenkin niin epäselvät, että toivoisimme erityisesti pienyritysten kannalta näihin selkeyttä. Yritysten väliset perintäkulut ovat muodostuneet pitkälti Etelä-Suomen Aluehallintoviraston saamien valitusten päätöksistä. Mikäli perintäkuluille olisi määrätty vaikkapa prosentuaalinen katto pääomaan nähden, sitä paremmin yrittäjät tietäisivät millaisia kuluja itselle maksujen laiminlyönnistä maksimissaan voisi muodostua ja vastaavasti tietäisimme millaiset kulut asiakkaalle muodostuisi vahingonkorvauksena laskun erääntymisestä.

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattuna yritysten välisten perintäkulujen rajojen asettamisesta. Toivottavasti nämä rajat saadaan järkeviksi niin velkojan kuin velallisen näkökulmasta. Liian pienen vahingonkorvauksen riskinä on maksuajan venyminen erityisesti suurten pääomien kohdalla kun taas liian suuret kulut vahingoittavat yritysten kassavirtaa.


Me teemme parhaamme, että saisimme laadukkaiden maksumuistutusten ja läpinäkyvän hinnoittelumme avulla vähennettyä turhia kuluja jokaiselta osapuolelta. Jos kuluttajia koskee perintäkulujen suhteen malli, jossa pienissä pääomissa kulu on maltillisempi kuin suurissa pääomissa, niin me uskomme saman mallin kuuluvan myös yritysten väliseen maksuvalvontaan.

Perintäritarin Juha

Comments are closed.