Asmo Solutions Oy hakeutui konkurssiin - Start up -yrityksessä luotonhallinta on erittäin haastavaaAsmo Saloranta on oululainen startup-yrittäjä, jonka liiketoiminnan ydin oli matkapuhelimen laturi, joka kytkeytyy automaattisesti pois päältä kun puhelin irroitetaan laturista. Tuote kuulostaa hyödylliseltä sekä turvalliselta ja markkinat kattavat koko maapallon. Vuonna 2014 perustettu Asmo Solutions Oy joutui kuitenkin tunnustamaan sen tosiasian, että tuotteen valmistuskustannukset ja sen myötä kallis loppuhinta ei tuonut tarpeeksi myyntiä. Lokakuussa 2017 he ilmoittivat kotisivuillaan yrityksen alasajosta: http://www.asmosaloranta.com/2017/10/30/asmo-solutions-lopetetaan/

Haastattelin Salorantaa hänen matkastaan luotonhallinnan näkökulmasta.

Miten vaikeaa on arvioida startup -vaiheessa olevan yrityksen taloudelliset riskit?

Todella vaikeaa. Vaikka toimitaan pienellä henkilökunnalla, henkilöstöriskit ovat jo itsessään suuret. Jos sattuu huono rekrytointi vaikka myyntipuolelle, niin jo se saattaa kaataa koko firman. Myyntiä ei tule, mutta palkat juoksevat. Jos nyt Asmo-latureita alettaisiin suunnittelemaan puhtaalta pöydältä kaiken sen tiedon kanssa mitä meillä nyt on, niin tuotekehityskustannukset olisivat varmasti puolet siitä mitä meillä meni. Valmistuskustannuksia saataisiin kyllä varmasti puolitettua, jos valmistus vietäisiin heti Aasiaan Suomen sijaan ja vältettäisiin ne virheet valmistuksessa mitä teimme. Arvioisin, että pääsisimme valmistuskustannuksissa lähemmäs 10€/laturi, mutta näin jälkiviisaana sekään ei vielä riittäisi kannattavaan liiketoimintaan.

Miten paljon kuluja oli suhteessa tuottoihin?

Tuotot jäivät vaatimattomiksi. Käytännössä ainoat tulot koko yrityksen elinkaaren aikana olivat Indiegogo -kampanjasta saadut ennakkotilaukset (80 000€), 5000kpl myytyjä latureita (100 000€) ja varaston loppuunmyynti halpakaupoille (muutamia kymmeniä tuhansia). Myymättömien latureiden varastoarvo huiteli puolessa miljoonassa eurossa.

Kuinka paljon matkalla tuli vastaan odottamattomia kuluja ja miten niitä paikattiin?

Laskelmoidut kulut ylittyivät lähes joka projektissa. Otimme tavaksi laskea 20% extraa kaikkiin projekteihin ja tarjouksiin mitä saimme. Monesti edes se ei riittänyt. Tuotekehityskulut yllättivät ja ne karkasivat käsistä. Tai ei edes itsessään kulut vaan se, että tehtyämme valtavan määrän tuotekehitystä uudelle tuotteellemme, kävi lopulta ilmi tuotteen valmistuksen olevan niin kallista, ettei sitä kannattaisi edes aloittaa. Käytännössä tämän vuoksi koko tuotekehitys meni hukkaan. Yrittäjät itse lainasivat rahaa yritykselle, jos kassassa oli vajetta. Käytimme myös siltalainoja ja vaihtovelkakirjalainoja.

Mistä yritykselle muodostui suurimmat velat?

Suurimmat velat muodostuivat valmistuksen aikaisesta lainasta. Pankkilainan turvin aloitimme valmistuksen ja teimme latureita varastoon. Tämä osui nilkkaan myynnin sakatessa, emmekä selviytyneet lainan lyhennyksistä.

Millainen prosessi yrityksen alasajaminen on sinulle ollut?

Kaikki on ollut uutta. Tietoa oikeasta tavasta ajaa toiminta alas ja sulkea yritys ei löytynyt mistään. Erilaisia kokemusperäisiä keskusteluja kävin entisten yrittäjien kanssa, mutta suurin osa oli vain antanut kaiken kaatua ja yrittäjät olivat vain jatkaneet omaa matkaansa. Usein syy tähän oli se, että yrittäjät itse olivat henkisesti niin uupuneita, etteivät he kyenneet enää toimimaan lainkaan.

Aloitimme selvitystilan kesän lopulla ja siitä asti olemme myyneet yrityksen omaisuutta ja neuvotelleet velkojien kanssa, että he leikkaisivat velkojaan. Osan kanssa on onnistuttu ja osan kanssa ei. Koko prosessi siihen asti, että virallinen konkurssihakemus jätettiin, meni arviolta viisi kuukautta. Kaikkemme yritettiin, jotta yritys olisi selvinnyt veloistaan.

Henkisesti prosessi on ollut yllättävän raskas. Tein tästä kuitenkin julkisen projektin kirjoittamalla nettipäiväkirjaa asioista, joita tapahtuu. Se helpotti asiaa, kun sai kirjoittaa tuntojaan ylös. Samalla se toi paljon tukea verkostoltani. Ei tarvitse kenenkään huhuilla, kun asiat ovat netissä julki.

Mitä taloudellisia vinkkejä antaisit yrittäjille, jotta he pystyisivät onnistumaan yrittäjyydessä?

Pidä huoli omasta taloudellisesta tilanteestasi. Mikäli et voi maksaa itsellesi palkkaa muutamaan kuukauteen, niin miten selviät? Vai selviätkö? Onko yritys lopetettava ja mentävä palkkatöihin? Pieni pesämuna, joka riittää selviytymiseen puolen vuoden ajan ei olisi pahitteeksi ennen yrityksen perustamista.

Mikäli olet perustamassa startup-yritystä niin muista, että prosentteja et voi syödä, eikä niillä voi maksaa vuokraa. Raha, joka antaa tilaa luovuudelle ja aikaa tekemiselle, on mielestäni paljon tärkeämpää. Mutta kaikki startupit eivät suinkaan tarvitse sijoitusta menestyäkseen. Tyylejä on niin monta kuin on yrittäjiäkin.

———————-

Asmo Saloranta kirjoittaa konkurssimatkastaan parhaillaan blogia ja tähän mennessä osia on jo ehtinyt kertymään yhdeksän. Kirjakin on kokemuksesta tulossa, joten kannattaa laittaa Asmo seurantaan. Tässä vaiheessa toivotaan Salorannalle tsemppiä konkurssin loppuun viemisessä ja voimia pitää pää pystyssä. Elämä jatkuu ja uskon Salorannan palaavan bisnekseen vahvempana kuin koskaan!

Kiitos Asmo haastattelusta.

Perintäritarin Juha

Leave a Comment