GEM-tutkimuksen mukaan joka viides alle 25-vuotias suomalainen uskoo perustavansa yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikana. Kun me Jussin kanssa teimme lopullisen päätöksen Perintäritariin lähtemisestä, meillä molemmilla oli ikää reilut 30 vuotta. Kuitenkin olimme molemmat jo alle 25-vuotiaina uskoneet siihen, että perustamme oman yrityksen. Sattuma ohjasi meidät samaan yritykseen, mutta millaisen tien kuljimme ja oliko päätös lähteä palkkatyöstä yrittäjäksi yksinkertainen?
Perintäritari on kolmas yritys yrittäjyyteen
Löysin vanhan sähköpostiviestin, jonka kirjoitin Käyttöauto Oy:n toimitusjohtajalle Jyrki Viitalalle 28.9.2011. Olin tuolloin valmistellut oman yrityksen perustamisen niin hyvin, että olin valmis myymään ideani ensimmäiselle potentiaaliselle asiakkaalle. Tuotantotalouden pääaineopinnot sisäistäneenä ja Wärtsilässä kahden vuoden työt aiheen tiimoilta kokeneena olisin omasta mielestäni ollut valmis tehostamaan autoalan jälkimarkkinointia kevyempään (lean) suuntaan prosesseja kehittämällä. Tapasimme Viitalan kanssa, mutta ajatustani hän ei ostanut. Tapasin myös pari muuta alan toimijaa, jonka jälkeen huomasin, että kysyntää idealle ei tällaisenaan ole, aika on mahdollisesti väärä tai sitten minun on vain kerättävä lisää osaamista ja kokemusta. Luovuin ideasta ja jatkoin palkkatöiden parissa.
LUE MYÖS: ”Vapaus, vaikuttaminen ja yhteisö potkivat yrittäjiä eteenpäin”
BLOGIKIRJOITUKSEMME 5.9.2018
Vuonna 2013 asuin Tampereella ja törmäsin vanhaan opiskelukaveriini Markukseen, jolla oli mainio idea työllisyyden parantamiseksi Suomessa. Maailmalla onnistunutta liikeideaa ei siinä laajuudessaan oltu vielä Suomeen tuotu, joten me päätimme katsoa kiinnostaisiko täällä markkinapaikka, jossa työn tarjoajat ja työn tarvitsijat löytäisivät toisensa. Mallille on kysyntää, josta kertoo tänä päivänä Treamer, mutta me emme onnistuneet hinnoittelussa ja teknologian ulkoistaminen olisi tullut meille pitkällä tähtäimellä liian kalliiksi. Meidän molempien osaaminen oli kaupallisuudessa, joten sille osa-alueelle meillä oli voimaa, mutta toiminnan kannalta elintärkeä koodaaminen oli meille molemmille vieraampaa. Puolitoista vuotta teimme sen projektin eteen hommia ja saimme valtavasti oppia, mutta liiketoimintaa ei meidän mallilla kannattanut jatkaa pidemmälle. Ja taas sai keskittyä kokoaikaisesti päivätyöhön.
Appiukkoni Hannu luki varmasti mielessään jo pari vuotta sitten tätä Kauppalehden artikkelia yrityksestä luopumisesta, koska ansaitut eläkepäivät lähestyivät. Oli upeaa, että hän kysyi meiltä vävypojilta haluamme jatkaa Perintäritarin tarinaa. Toisena vaihtoehtona hänellä oli myydä liiketoiminta ulkopuoliselle toimijalle. Pari viikkoa pähkäilyä, Jussin kanssa keskusteluja ja mahdollisuuksien kartoittamista, jonka jälkeen päätös oli valmis. Yksi tärkeä osa päätöksen syntymistä oli se, että tähän projektiin sitoudutaan alusta lähtien 100%:sti! Jos toinen olisi jatkanut päivätöissä ja tätä työtä olisi siten tehty sivutoimisena, emme olisi pystyneet sitoutumaan tähän sillä intensiteetillä, jonka yritys tarvitsee kasvaakseen.
Jussilla jo aikaisempaa kokemusta sivutoimisesta yrittäjyydestä
Jussin veressä on myös virrannut yrittäjän veri, ja hän perusti oman toiminimen jo vuonna 2006. Ensimmäisenä yritysidea oli rakentaa bonusjärjestelmä verkkokaupoille. Kuitenkin projektin eteenpäin vieminen kokopäivätyön ohessa oli haasteellista ja budjetti alkoi paisua. Oli parempi luopua toiminnasta.
Kuitenkin Jussi on vuodesta 2011 lähtien toiminut aktiivisena sivutoimisena yrittäjänä. Urheilun saralla hän alkoi kouluttamaan erotuomareita. Pari vuotta myöhemmin yrittäjän tarjontaan tulivat myös vaarallisten aineiden maakuljetusten turvallisuusneuvonantajan palvelut sekä ADR-lupakoulutukset. Ja nämä toiminnathan jatkuvat edelleen Perintäritarin ohessa.
BLOGIKIRJOITUKSEMME 5.12.2016
Jussia on kiehtonut aina yrittäjän itsenäisyys ja täysi päätösvalta omasta elinkeinosta. Aiempien sivutoimisen yrittäjyyden tuoman kokemuksen perusteella Jussi uskaltautui täyspäiväiseen yrittäjyyteen: työ on ollut aina mielekästä ja hallinnollinen oppi on saatu hyvin haltuun.
Valmistelu ja suunnittelu ovat tärkeä osa onnistumista
Vaikka minulla on pyörinyt erilaisia yritysideoita jo vuosikaudet mielessä, niin hetkeäkään en ole ajatellut itseäni perintätoimistoyrittäjänä. Tuskin kovin moni muukaan. Olin täysin mielikuvien ja luettujen kokemusten varassa, kun alan toiminnasta on puhuttu, sillä itselläni ei ole omakohtaisia kokemuksia ollut. Kuitenkin liiketoiminnan parissa on tullut työskenneltyä niin kauan, että tiedän miten tärkeää yrittäjille on kassavirtaa saada sovittuina ajankohtina, jotta yritykset itse pystyvät pyörittämään liiketoimintaansa. Yrittäjänä on se hieno puoli, että pystyt muuttamaan alaa ja asioita, ja itse näin juuri siinä mahdollisuuden: alan maine antaa mahdollisuuden, kun toimii hieman erilailla kuin muut.
Meidän ei tarvinnut aloittaa yritystä täysin alusta, joten pääsimme vähäisellä byrokratialla alkuun ja liikevaihtoakin oli jo kertynyt. Kuitenkin itselle uusi ala ja valmis yritys vaati tutustumista ja selvitystyötä, jotta päätöksen yrittäjäksi ryhtymisestä pystyi tekemään.Tietoa omistajanvaihdoksesta löysimme hyvin myös Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämän Yritys-Suomen nettisivuilta. Selvitettävien asioiden lista näytti seuraavalta:
- Talouden tunnusluvut (yhden hengen firmasta pitäisi saada kahdelle toimeentulo)
- Benchmarkkaus kilpailijoista ja kysynnän selvittäminen
- Molemmat 110%:sti mukana yrityksessä ja sen kasvattamisessa
- Roolitukset, vastuut ja Hannun apu
- Oma henkilökohtainen talous
- Riskit
- Alan tulevaisuus, kasvun mahdollisuudet ja investointien tarpeet
Nämä seuraavat asiat me kävimme läpi tarkemmin, jotta pystyimme näkemään yrityksen tulevaisuuden uhat ja mahdollisuudet.
- Yrityksen taloudelliset luvut kertovat kannattavuudesta
65 000 €:n liikevaihto ei vielä kerro kannattavuudesta, mutta 40 000 €:n liikevoitto kertoo. Yksinyrittäjä pärjää sillä hyvin, mutta kahdelle kokoaikaiselle yrittäjälle se ei vielä tarjoa riittävää toimeentuloa. Tämän vuoksi meidän piti nähdä potentiaali varsin nopeaan kasvuun, jotta toimintamme mahdollistaisi kaksi tyytyväistä yrittäjää.
- Benchmarkkaus tutustuttaa alaan ja näyttää mahdollisuudet
Tein viime kesänä koko alaa kattavan benchmarkkauksen kaikista perintäluvan omaavista yrityksistä. Selvitin niiden määrät, palvelutarjonnat, taustat, toimintamallit sekä kilpailuedut alalla. Varsin nopeasti huomasin, että eteläpohjalaiselle perheyritykselle, joka pystyy matalalla kulurakenteella, joustavasti ja asiakaslähtöisesti auttamaan yrityksiä b2b-saatavien parissa, on tilaa Suomessa.
- Yrittäjäksi lähteminen vaatii sitoutumista ja tavoitteellisuutta
Meistä kumpikaan ei olisi yksin lähtenyt jatkamaan Perintäritarin toimintaa. Yhdessä saimme luotua suunnan ja tavoitteet tulevaisuuteen. Molempien tavoitteet on kasvattaa yritystä ja koko taloushallinnon alaa.
- Oikeat työtehtävät ja vastuut selkeyttävät toimintaa
Olemme hyvin heterogeenisiä Jussin kanssa. Meidän osaaminen ja työkokemukset täydentävät toisiaan, sillä Jussilta löytyy hallinnollinen kokemus yritystoiminnasta sekä järjestelmällisyys ja särmäkkyys ja minulta taas myynnin nälkä ja nykyaikaisen markkinoinnin kokemus ja luovuus. Kun Hannu vielä lupasi kokemuksensa ja näkemyksensä meille vähintään vuodeksi 2017, meillä oli palaset kohdillaan.
- Pärjäänkö vuoden työttömyyskorvausta pienemmillä ansioilla?
Tämä on yleisesti suurin tekijä, miksi kaikki eivät ryhdy yrittäjiksi. Palkka pienenee ja tasainen ansio katoaa. Meidän oli tarkastettava oma taloutemme seuraavaksi vuodeksi eteenpäin. Paljonko me ehdottomasti tarvitsemme palkkaa, jolla selviämme ensimmäisestä vuodesta? Asuntoa tulee maksaa ja ruokaan pitää saada rahaa. Jussilla on lisäksi pari lasta ruokittavana. Laskelmat kuntoon ja peilaus viime vuoden liikevoittoon. Miten monta kuukautta me sillä pärjäisimme ja millä tahdilla tarvitsemme kasvua?
- Riskianalyysi tuo järkeä toimintaan
Kun tiedostamme kattavasti riskit, pystymme myös välttämään ne. Muun muassa mahdolliset lakiuudistukset, standardoidut tietojärjestelmät ja riskit tietojen tuhoutumisesta on alallamme varmasti ohjaavia riskejä ja niihin pystyy varautumaan, kunhan suunnittelee ja toimii ennaltaehkäisevästi. Kattava riskianalyysi on hyvä vakuutus toiminnalle.
- Alan tulevaisuus sekä kasvun mahdollisuudet motivoivat toimimaan
Perintäala on osa taloushallintoalaa ja sen myötä meillä on kasvupotentiaalia koko taloushallinnon sektorille. Mainitsin jo aiemmin alan maineen olevan meille mahdollisuus. Mitä jos me olisimme ensimmäinen perintätoimisto Suomessa, joka kertoisi hinnastossaan maksimimäärän velalliskuluille? Täysin alan ulkopuolelta tulleina saimme hyvät lähtökohdat tehdä benchmarkkaus täysin puolueettomasti.
Harkittu heittäytyminen on tuntunut oikealta
Nyt meillä alkaa olla toinen kuukausi yrittäjinä takana päin ja kaikki on mennyt suunnitellusti. Olemme tavanneet vanhoja asiakkaita, saaneet heiltä apua sekä vinkkejä toimintamme kehittämiseen ja uudet toimijat ovat ottaneet meidät hyvillä mielin vastaan. Asiakkaat ovat ne, jotka mahdollistavat meidän huomisen. Se on pidettävä aina mielessä.
Vielä tartun kuitenkin siihen olennaiseen, joka useimpia askarruttaa yrittäjäksi ryhtymisessä: meillä on pitkä tie niihin ansioihin, joita olemme aikaisemmin palkkatöissä päässeet nauttimaan. Asia on kuitenkin tiedostettu, emmekä saa tässä vaiheessa enää haikailla tasaisten kuukausitulojen perään. Olemme päättäneet, että seuraava kriittinen taloudellinen tarkasteluajankohta on reilun vuoden päästä ja siihen asti keskitymme positiiviseen tekemiseen, sillä olemme harkitusti laskeneet olevamme taloudellisesti turvattuja siihen asti. Eiköhän omalla kohdallani kolmas kerta yrittäjänä sano toden ja saan hyvillä fiiliksillä juoda läksiäiskahvit palkkatyöstä.
Kerromme blogissamme vielä tämän kevään aikana tarkemmin keitä me olemme ja mikä on meidän tarinamme.
Terveisin,
Juha Järvinen
Kirjoittaja toimii yrittäjänä sekä myynti- ja markkinointijohtajana Perintäritari Oy:ssä