Perintäritari Seinäjoki Etelä-Pohjanmaa itsenäisyyspäivä blogiHuomenna 6.12.2016 on Suomen 99. itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyden merkitystä ja sen eteen tehtyjä uhrauksia ovat juhlapuheet täynnä. Mitä itsenäisyys merkitsee yrittäjälle? Asian voi kääntää toisin päin. Yrittäjyys merkitsee yrittäjälle itsenäisyyttä. Suvereenia oikeutta päättää omista asioistaan ja työstään. Itsenäisyys on myös merkittävä tekijä monelle tehdessä päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä.

Työssäni ennen yrittäjäksi ryhtymistä koin, että työaikaa ja energiaa joutui käyttämään todella paljon tarpeettomiin asioihin vain koska niin piti ja oli ohje tehdä, olin sitä mieltä, että jos saisin toimia vapaasti ja itsenäisesti tulos olisi paljon parempi. Niinpä sitten päätin riskit tiedostaen hommata itse itselleni työt ja tehdä ne siten kuin itse näin olevan paras ja saada siitä toimeentulo. Yrittäjä ei laske työtunteja, ylitöitä eikä aina viikonpäiviä tai vuorokaudenaikaa, työ on tehtävä silloin kun se tulee eteen. Toisaalta vapaata voi pitää koska hyvänsä kun siihen tarjoutuu tilaisuus tai sen järjestää.Yrittäjällä ei ole työaikalainsäädäntöä, lomakertymiä eikä lomaltapaluurahoja, ei irtisanomisaikaa, tulevista töistä ei ole varmuutta ja työttömyysturvakin taitaa olla melko olematon. Riski ja vastuu ovat itsellä eikä voi esittää syytöksiä tai vaatimuksia muille tahoille.

En kadu yhtään tekemääni valintaa, vaikka välillä on ollut notkahduksiakin. Tekemisen vapaus ja itsenäisyys ovat painaneet niin paljon toisessa vaakakupissa, että tasapaino on aina löytynyt. Samat perusarvot ovat elämässä innostavia, motivoivia ja tärkeitä muutenkin.

Itsenäisyys on asioiden itsenäistä päättämistä

Itsenäisen valtion etuoikeus on, että se voi kaikissa tilanteissa toimia ja tehdä päätöksiä oman kansansa edun mukaisesti. Myös itsenäinen yrittäjä voi toimia kaikissa tilanteissa oman henkilöstönsä edun mukaisesti. Jos tätä itsenäisyyttä rajoitetaan ulkopuolelta, siitä kärsii koko yritys henkilöstöineen. Sama koskee itsenäistä valtiota. Yritykset ovat kansantalouden selkäranka. Ellei olisi yrityksiä, ei olisi työpaikkojakaan. Kansainvälinen turvallisuusympäristö on muutoksessa. Samoin kansainvälinen talousympäristö on muutoksessa. Nämä muutokset heijastuvat myös kansalliseen toimintaympäristöön. Työpaikkoja katoaa ja uusia syntyy. Jarno Limnéll arvioi luennollaan, että kun tänä vuonna koulutaipaleensa aloittaneet lapset aikanaan siirtyvät työelämään, ei näiden työpaikoista kahta kolmasosaa ole tänä päivänä vielä edes olemassa. Eikä niitä koskaan synnykään, ellei innovatiivisuutta ja yrittäjyyttä tueta.

Muutoksiin tulee sopeutua

Myös yrityksiä häviää ja uusia syntyy. Syitä yritysten katoamiselle on monia. Yrittäjä eläköityy ja jatkajaa ei yritykselle ole. Yrittäjä väsyy yrittämiseen ja lopettaa. Listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Yksi keskeinen ja samalla varsin harmillinen syy on muutoksen kelkasta putoaminen. Yhteiskunnan ja toimintaympäristön muuttuessa ympärillä on myös yritysten ja yrittäjien muututtava. Verkkokaupan tulemisesta on keskusteltu paljon ja erityisesti siitä, kuinka se vie kivijalkaliikkeiltä markkinat. Suuret ketjut tulevat markkinoille ja vievät asiakkaat. Yhtenä hyvänä esimerkkinä urheiluvälinekaupan muutos XXL-ketjun tulon myötä, joka on muuten melko hyvin ottanut myös verkkokauppaa hallintaansa urheiluvälinekaupassa.

Me yrittäjät voimme toki käyttää aikamme siihen, että voivottelemme sitä, kuinka ennen oli paremmin ja kuinka isot ketjut tulevat markkinoille, eikä enää riitä asiakkaita. Tai sitten voimme käyttää sen ajan pohtimalla, miten minä uudistan toimintaani. Onko tuotteeni markkinoitavissa, jollain toisella näkökulmalla? Voinko käyttää markkinointiin jotain muita kanavia kuin nykyiset? Seuraamalla kulutuksen megatrendejä ja pysymällä mukana ajassa sekä muutoksessa voi saada omaan yritystoimintaansa uutta potkua. Aina löytyy jotain, jota kukaan ei ole kokeillut. Suomalainen nyhtökaura menestyy suurista elintarvikeketjuista huolimatta. Kotimaisten pienpanimoiden tuotteita saa useasta marketista huolimatta suurten panimoiden tuotteiden hinnoista ja tarjonnasta. Kyrö Distillery Company valmisti pääraaka-aineen maailman parhaaseen Gin & Toniciin huolimatta suurista kansainvälisistä alkoholituottajista. Nämä ja monet muut yrittäjät eivät ole jääneet voivottelemaan markkinoiden painetta. He kirjoittavat omaa tarinaansa menestyksestä ja yrittäjyydestä.

Joka vuosi on muutoksen vuosi

Vuoden kuluttua huomenna itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Sitä ennen meillä on taas kokonainen vuosi aikaa kirjoittaa omaa tarinaamme. Suomi on monella mittarilla erinomainen maa ja täällä on hyvä yrittää ja kirjoittaa omaa menestystarinaansa. Ja jos me emme sitä itse kirjoita, joku muu kirjoittaa sen meidän puolesta. Seuraava vuosi on jälleen muutoksen vuosi. Miten USA:n uuden presidentin myötä Yhdysvaltojen kauppasuhteet muuttuvat? Miten Venäjän talouspakotteet muuttuvat tai muuttavat talouden kehitystä? Näitä voidaan ennustaa mutta varmasti emme tiedä. Yrittäjän tulee pysyä ajan hermolla ja olla valmiina muutoksiin. Oppiminen on elinikäistä ja paikalleen jäämällä varmistamme ainoastaan kelkasta putoamisen. Ennen kaikkea yrittäjän tulee vaalia omaa itsenäisyyttään, koska ennen pitkää se johtaa talouden elpymiseen. Se on paras lahja, jonka itsenäiselle Suomelle voi antaa.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Perintäritari

Leave a Comment