Vapaus, vaikuttaminen, yhteisöllisyys, yrittäjyys ja Perintäritari

Onnea yrittäjät ja Perintäritari! Tällä päivämäärällä 22 vuotta sitten Perintätoimisto tmi Perintäkymppi väistyi ja Perintäritari Ky sai alkunsa. On hienoa, että olemme saaneet oman Yrittäjän päivän almanakkaan. Yrittäjyys on kiehtovaa ja jokainen on varmasti pohtinut yrittäjäksi ryhtymistä jossain elämän vaiheessa, kun kuningasideoita on saunan lauteilla pulpahdellut mieleen. Itsellemme täyspäiväinen yrittäjyys tuli sukupolvenvaihdoksena appiukkomme eläköidyttyä. Kuitenkin olimme molemmat ehtineet tutustua yrittäjyyteen jo aikaisemmin. Mikä yrittäjyydessä viehättää, mihin se kasvattaa ja miksi yrittäjäyhteisöt ovat niin tiiviitä?

Vapautta, valintoja ja vastuuta

Sanat vapaus ja yrittäjyys aiheuttavat ristiriitaisia ajatuksia erityisesti kuluttajakauppaa tekevissä yksinyrittäjissä. Vapautta on kahdenlaista. Jos pidät yksin pystyssä omaa pientä vaatekauppaa Porvoon keskustassa, olet aukioloaikojen mukaisesti sidottuna työhösi. Sinulla on kuitenkin vapaus valita mitä vaatekaupassasi myyt. Saat vapaasti kertoa näkemyksistäsi sekä päättää kenet asiakkaaksesi hyväksyt. Asiakkaat toki määrittävät onko yritystäsi kaikkien näiden vapauksien myötä olemassa. Toisilla aloilla teknologia mahdollistaa yrittäjälle vapauden tehdä töitä ajasta ja paikasta riippumatta.

Yrittäjyys on siten myös valintoja. Päätöksesi ja käyttäytymisesi vaikuttavat asiakaskuntaasi ja miten yrityksesi tuottaa. Yrittäjät valitsevat myös ympärilleen kumppaneita. Oikeat valinnat vievät yrityksiä eteenpäin, jonka vuoksi valinnat kannattaa tehdä harkiten ja kauaskantoisesti. Valintoja joutuu myös tekemään työn ja huvin välillä. Mikäli huvi hallitsee päätöksiä, yrittäjyys ei välttämättä ole oikea vaihtoehto.

Näin ollen yrittäjyys on vastuunkantoa. Vapauden vastapainona tulee vastuu. Oman toiminnan seuraukset on osattava tunnistaa ja viime kädessä laki määrittää rajat. Yritys tulee nähdä yhtenä perheenjäsenenä, joka tarvitsee huomiota ja huolenpitoa. Juurikin vastuu on yksi niistä ominaisuuksista, joka yrittäjiä motivoi.

Meillä Perintäritarissa meillä on jälkimmäistä vapautta, sillä voimme tehdä työt ajasta ja paikasta riippumatta. Koska haluamme tehdä työmme arvojemme mukaisesti, olemme rajanneet muutamia toimijoita/toimialoja asiakaskuntamme ulkopuolelle. Koemme kuitenkin, että näillä valinnoilla pystymme kantamaan oman kortemme kekoon ylivelkaantumisen ehkäisemisessä ja perinnän maineen parantamisessa. Vastuumme on huolehtia, että olemme aina asiakkaiden saatavilla, posti liikkuu päivittäin ja kehitämme toimillamme asiakkaidemme liiketoimintaa. Lisäksi vastuumme on toimeksiantajiemme yrityskuvasta huolehtiminen.

Jokaisesta ei ole yrittäjäksi – ja hyvä niin

Valitettavasti meillä on Suomessa myös yrittäjiä, jotka eivät ole soveltuvia siihen rooliin. Yksi tärkeä ominaisuus tulee löytyä jokaiselta yrittäjältä: ymmärrys siitä, että kulut eivät saa olla suuremmat kuin tulot. Sen ymmärtäminen vaatii laskelmia, kurinalaisuutta ja suunnitelmallisuutta. Erityisesti alkuvaiheen yrittäjän tulee sisäistää, että palkan suuruus on riippuvainen kassan tilanteesta ja saattaa kuukausittain vaihdella varsin paljon. Tyhjästä kassasta ei vaan voi nostaa itselleen palkkaa ja mahdolliset lainat pitää maksaa takaisin.

Kevytyrittäjyys on hyvä malli testata yrittäjyyttä. Vähäisellä byrokratialla pääsee testaamaan toimiiko liikeidea ja hallinnosta huolehtii ulkopuolinen ammattilainen. Mikäli yrittäjäksi lähtee asenteella “Teen itse ja säästän”, on vain ajan kysymys, kun yritys ei enää kasva, koska aika kuluu lopulta tuottamattomaan työhön. Sen vuoksi on tärkeää osata ulkoistaa oikeita osa-alueita fiksusti.

Yrittäjyys ei itsessään saa olla yrittäjän tavoite. Kukaan yrittäjä ei ole ihmisenä parempi. Kyse on kahdesta eri mallista ansaita elantonsa. Jos en olisi onnistunut vuosien varrella saamaan palkkatyöstä itselleni taloudellista turvaa, en olisi uskaltanut yrittäjäksi edes lähteä.

Muistan, kun parikymppisenä olin autoliikkeessä myyjänä ja palkka piti valita provision ja kappalepalkkion väliltä. Valitsin jälkimmäisen, sillä halusin kesätyöstä varman ja turvallisen tulon. Provisio olisi jälkiviisaana tuonut merkittävästi suuremmat tuotot. Olin kuitenkin onnellisempi turvallisesta mallista.

Verkostoituminen pitää olla muutakin kuin myyntiä

Katsotaanpas hieman taaksepäin. Hyppäsimme itse Perintäritari Oy:n yrittäjiksi 1.1.2017 eli takana vasta kaksi juhlittua juhlapäivää täyspäiväisinä yrittäjinä. Olemme kuitenkin alusta lähtien olleet aktiivisesti mukana muun muassa Suomen Yrittäjien, Nuorten Yrittäjien ja Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin tapahtumissa. Jos verkostoituisimme ainoastaan myyntikulma edellä, olisimme varmasti epätoivottu näky tilaisuuksissa. Erityisesti yksinyrittäjät käyvät tapahtumissa ja tilaisuuksissa hakemassa energiaa, motivaatiota ja fiilistä toisista yrittäjistä, sillä päivittäinen puurtaminen on usein varsin yksinäistä. Parhaat myyjät omaavat kuuntelevat korvat ja osaavat antaa oikeita neuvoja oikeaan aikaan.

Meitä mikroyrityksiä (alle 10hlön yrityksiä) on Suomen yrityskannasta 93,3%.  Me tarvitsemme toinen toisiamme, niin kaupalliseen kuin henkiseen hyvinvointiin. Kohdellaan siis toisiamme kunnioittavasti ja jos tulee mahdollisuus suositella luotettavia yrityksiä muille, avataan suumme ja annetaan niille kaupan mahdollisuus. Se tulee kaksinkertaisena takaisin!

Vajaan parin vuoden jälkeen on myös tullut huomattua, että eri yrittäjätapahtumissa käy hyvin pitkälti samat kasvot. Aktiiviset toimijat tuntevat jo hyvin toisensa ja varmasti odottavat toistensa näkemistä. Keväinen Yrittäjäristeily Suomenlahdella ja parin viikon takainen Get Together Hyvinkäällä pitivät sisällään mukavia jälleennäkemisiä tuttujen yrittäjien kanssa, lokakuussa taas nähdään Seinäjoen Octoberfestillä alueen tuttuja yrittäjiä juhlatunnelmissa.

Omat toiminimet mahdollistavat laajemman yrittäjyyden

Meillä molemmilla on myös Perintäritarin ohessa muutakin toimintaa, joita laskutamme omilla toiminimillämme. Jussi kiertää laajalti pitkin Suomea koripallotuomarina ja itselläni jalkapallon/futsalin selostaminen on toiminut hyvänä vastapainona perintätoiminnalle. Tuemme toinen toisiamme näiden harrastusten parissa, sillä ne antavat päivittäiselle työlle erinomaista vastapainoa.

Toiminimet ovat kuitenkin meille vain mahdollisuuksia laajentava harrastus ja haluammekin vielä vuosikaudet nauttia Yrittäjän päivästä Perintäritarin yrittäjinä.

Perintäritarin Juha

Comments are closed.