Kunnallisvaalit tulossa 9.4.2017 myös Seinäjoelle
Kuva: Yle / Seinäjoki / Kuntavaalit

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla ja vaalikoneiden tuloksia mittaillaan jo kovaa vauhtia. Mistä kaikesta kunnat päättävät ja mitä etenkin me pk-yrityksenä toivomme oman kuntamme päättäjiltä? Me seinäjokisena yrityksenä voimme lähtökohtaisesti olla vain ja ainoastaan kiitollisia kuntamme päättäjille, sillä onhan Seinäjoki jo kolmatta vuotta putkeen olleet EK:n kuntarankingin kärjessä vetovoimaisimpana kuntana. Vetovoimaisuuteen on vaikuttanut kaupungin toiminta sekä Into Seinäjoki Oy, joka on kaupungin ja SeAMK:n omistama kehitysyhtiö. Joitain kehitysideoita on kuitenkin aina oltava, jotta kasvu jatkuu.

Seuraava Kuntaliiton kuva avaa hieman tarkemmin, mistä asioista kunnat itse päättävät omissa valtuustoissaan.

Kuntaliitto - Mitä kunta tekee tulevaisuudessa?
Kuva: Kuntaliitto

Paikallisten yritysten hyödyntäminen päätöksissä

Paikalliset pk-yritykset voivat usein tarjota kunnalle täysin vastaavan tuotteen/palvelun kuin suuri kansainvälinen toimija. Yhteistyö paikallisen toimijan kanssa merkitsee aina verojen säilymistä alueella ja mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen.

Seinäjoen OmaSP-stadionin avajaisia vietettiin viime vuonna ja se toi työtä reilulle viidellesadalle paikalliselle yritykselle ja toimijalle. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paikallisten yritysten hyödyntäminen loi alueelle työpaikkoja ja lisäsi yhteenkuuluvuuden tunnetta. Projekti oli yksityisen tahon toteuttama, mutta tällaisia päätöksiä olisi suotavaa tapahtua myös kuntasektorilla.

Tämän vuoksi jokainen kunnanvaltuusto tarvitsee aktiivista pk-yrittäjää pitämään yritysten puolia ja tuomaan kuntapäätöksiin meidän äänemme.

Paikallisten yritysten tietoisuuden kasvattaminen

Kunnan tehtäviin ei kuulu markkinoida jokaista paikallista yritystä, sillä yksi yritysten tärkeimmistä tehtävistä on tarjota palveluitaan ja näyttää aktiivisuutensa. Kuitenkin sopivan alustan/rekisterin rakentaminen voisi olla kunnan tehtävä. Kunnat saavat yrityksiltä verovaroja, jonka vuoksi on heidän etunsa mukaista saada kuntien omat toimijat näkyville. Toimenpiteinä ovat tietenkin erilaisten tapahtumien järjestäminen ja kunnan tilojen hyödyntäminen tilaisuuksiin. Lisäksi erillisen kaupungin hallinnoiman riippumattoman yritysrekisterin luominen toimialakohtaisesti helpottaisi alakohtaisten paikallisten yritysten löytämistä.

Olisi mahtavaa, jos kaupungilla olisi palvelu nimeltä Seinäjoen “Yritys-Google”, jonka alta löytäisi vetovoimaisimman kunnan kaikkien yritysten tiedot. Vaalikonehengessä sieltä onnistuttaisiin poimimaan haluttu toimiala ja sen avulla löytämään paikallisia kumppaneita niin yrittäjille kuin kuluttajille. Äkkiä alkaisi matcheja löytymään.

Itse asiassa meiltä löytyy tällainen palvelu: Seinäjoen seudun yritykset. Kuinka moni tiesi tällaisen palvelun olemassaolosta? En ole tämän “Yritys-Googlen” markkinointia nähnyt missään, joten tämän löytyminen oli meillekin hyvää tuuria, kun etsin vuoden alussa netistä paikallisia tilitoimistoja. Voisiko kaupunki tuoda tätä palvelua paremmin esille, jotta edes yritykset itse tietäisivät mistä heidät halutessaan löytää?

Meille Perintäritarissa on tärkeintä, että Seinäjoen seutu jatkaa yrittäjien näkökulmasta yritysmyönteisenä ja Suomen vetovoimaisimpien kuntaseutujen listan kärkipäässä myös tulevaisuudessa. Se, että me pk-yritykset pääsisimme tarjouskilpailuissa samalle viivalle, toisi uskoa, että päätöksissä todellakin halutaan huomioida paikallisuus. Me yrittäjävetoiset toimijat olemme joustavia, asiakaslähtöisiä ja laadukkaita toiminnassamme. On myös maineenhallinnan näkökulmasta yhteisvastuullista hyödyntää paikallisuutta.

Into Seinäjoki on juuri sellainen mitä me yrittäjät tarvitsemme. Se on Seinäjoen kaupungin ja SeAMK:n omistama kehitysyhtiö. Harvemmin itse kunnanvaltuusto pystyy tekemään yrittäjiä huomioivia päätöksiä, jonka vuoksi Into Seinäjoen perustaminen on ollut erinomainen päätös. Sen kehittämistä ja ylläpitämistä tukevia päättäjiä me toivomme kunnan päättäjiin.

Kunnan alueen tehokas hyödyntäminen

Kunnat päättävät monista tehtävistä ja toimista, jotka lisäävät asukkaiden hyvinvointia. Yksi sellainen on kunnan monimuotoisuus ja toimiva infra.

Seinäjoella on käynnissä valtava rakennusbuumi ja etenkin kaupungin ydinkeskusta on kovassa myllerryksessä. Asuinrakennusten määrä kasvaa valtavalla vauhdilla ja haasteena onkin palveluiden säilyttäminen ytimessä. Uusien edullisten tonttien tarjoaminen keskustan ulkopuolelta jättiyrityksille toisi varmasti uutta työvoimaa ja verorahoja kunnalle, mutta se samalla heikentäisi keskustan ostovoimaa ja kiinnostavuutta. Onnistuttaisiinko jättiyrityksiä houkuttelemaan keskustan olemassa oleviin kiinteistöihin?

Teollisuusalueen kasvaminen on ollut valtava viimeisen muutaman vuoden aikana. Nyt kun itäväylä on auki, on teollisuuden alan toimijoiden etu, että ne löytyvät keskitetysti samalta alueelta. Tämä kaavoitus on loistava esimerkki onnistuneesta kuntapäätöksestä, joka vie alueen kehitystä eteenpäin.

Kunnan perintäpalvelut

Vaikka me mielellämme auttaisimme myös Seinäjoen kaupunkia saatavien hallinnassa, yhteistyö olisi varmasti fiksuinta toteuttaa Taitoa Kuntaperinnän kanssa, sillä se on nimenomaan toimija, joka on keskittänyt osaamisensa kuntien ja julkishallinnollisten toimijoiden taloushallintoon. Tämä koskee sekä kuntia että sairaanhoitopiirejä. Kuntaperinnän Tero Karinti kirjoitti Ilkka-lehdessä reilu vuosi sitten aiheesta varsin tyhjentävästi.

Kuitenkin se, missä me pystyisimme tekemään hyvää kunnalle, olisi verovarojen säilyttäminen Seinäjoella ulkomaisten suurten perintäyhtiöiden sijaan. Lisäksi kasvavalla liikevaihdolla pystyisimme tulevaisuudessa työllistämään lisää henkilökuntaa ja tekemään investointeja, jossa me ehdottomasti suosimme toista paikallista yrittäjää. Paikallisten yrittäjien puolesta liputamme myös kunnallisvaaleissa, etenkin heidän, jotka ovat olleet nykyisessä kunnanvaltuustossa rakentamassa Seinäjoesta näin mahtavan yritysmyönteistä kaupunkia.

Näin siis ajattelee yrityksenä Perintäritari Oy, jolle kaikkein tärkeintä on saada yrittää positiivisen ilmapiirin Seinäjoella.

Terveisin,

Juha Järvinen

Perintäritari Juha Järvinen

Kirjoittaja toimii yrittäjänä sekä myynti- ja markkinointijohtajana Perintäritari Oy:ssä

Leave a Comment