Perintäritari Seinäjoki Etelä-Pohjanmaa: blogi Puhu Rahasta messut Helsinki GloriaOlin torstaina Puhu rahasta -messuilla Helsingin Gloriassa. Tapahtumaan oli saatu mielenkiintoisia puheenvuoroja nuorison parissa toimivilta organisaatioilta. Lisäksi oli lähes parikymmentä ständiä, joissa esiteltiin erilaisia taloudenhallinnan työkaluja.

Kun saavuin Kulttuuritalo Gloriaan ajattelin, että sali vilisee täynnä omasta taloudestaan erityisen kiinnostuneita nuoria, jotka keräävät parhaita eväitä oman lompakkonsa hallitsemiseen. Kuitenkin yllätyin, että tapahtuma olikin pikemminkin suunnattu nuorten parissa toimiville henkilöille ja organisaatioille, jotta he saisivat työkaluja käsitellä nuoria oikealla tavalla talousongelmien kohdatessa ja osaamista kouluttaa nuoria talousosaamisessa.

Toki joukossa oli paikalle pakotettuja teinejä enkä voinut olla huomioimatta heidän käyttäytymistään puheenvuorojen aikana: “En tajua sanaakaan, mitä tuo nainen selittää”, “Mikä ulosotto?” ja “Mis tääl on pistoke?”. Nämä kuultuani huomasin itsekin, että jonkun on nämä asiat kerrottava heille selkokielisemmin. Toivottavasti nämä tärkeät termit ja asiat kulkeutuvat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa heidän tietoisuuteensa.

Itse haluan nostaa muutaman aiheen ja puheenvuoron esiin luotonhallinnan, maksuongelmien ja perinnän näkökulmasta.

Yrityskylä

Tämä oli minulle uusi tuttavuus, vaikka se juontaa juurensa vuoteen 2009. Yrityskylä tarjoaa nuorille oppia taloudesta sekä työelämästä ja se kuuluu koulujen opetussuunnitelmaan. Siellä opetetaan jo lapsille vastuullisuutta oman viikkorahan käyttämiseen ja säästämisen tuomiin mahdollisuuksiin. Hieno ilmiö tämä Yrityskylä.

Ylivelkaantumisen ja syrjäytymisen ehkäisy

Aiheesta puhuivat KRITSin Kimmo Gustafsson ja kokemusasiantuntija Roni Hagert. Heillä oli omakohtaisia kokemuksia nuorisorikoksien myötä tulleista luottotietojen menettämisestä. Hagert on vasta 22-vuotias ja luottotiedot menivät hänen ollessa 18-vuotias. “Siinä vaiheessa, kun minulla oli 10kpl metrosakkoja niin ajattelin, miksi minä näitä alkaisin maksamaan, kun tämä on loputon suo.” Gustafssonin luottohäiriöt ovat kestäneet jo 23 vuotta. Molemmat ymmärsivät vasta myöhemmin, miten valtavasti ovia on heidän edestään sulkeutunut luottohäiriöiden vuoksi.

Gustafssonilta tuli hyviä mielipiteitä asioiden parantamiseksi. Hän kieltäisi alle 18-vuotiailta luotonotot ja pikavipit, tarttuisi aikaisessa vaiheessa nuorten auttamiseen velkojen ratkaisemiseksi ja pyrkisi kitkemään maksuhäiriöiseksi leimaantumisen.

VTT:n tutkijatohtori Karoliina Majamaan puheenvuoro toi esille merkittäviä lukuja nuorten tilanteesta. Jopa 4000 alaikäistä on ulosotossa johtuen erinäisistä sakoista, mopojen vakuutuksista, perintäveroista yms. Mielenkiintoinen fakta oli myös se, että 18-25-vuotiaiden velkomustuomioista 60% tulee pikavipeistä ja joustoluotoista. Velkomustuomiohan on käräjäoikeuden tuomio haastehakemukselle.

Mitenkäs nuoret pyrkivät välttämään velalla elämistä? Majamaan mukaan 18-20-vuotiaat pyrkivät rahoittamaan opiskelijaelämää erilaisilla tuntitöillä, kierrättämällä vaatteitaan kirpputoreilla, jakamalla kimppakämpillä asumiskustannuksiaan sekä ruokailemalla vanhempiensa luona. Järkeviä ratkaisuja.

Uutta asumisessa ja ylivelkaantumisen ehkäisyssä

NAL Palvelut tarjoavat Saton ja Nuorisosäätiön asukkaille Oljenkortta – varhaista puuttumista nuorten vuokrarästeihin ja siten maksuhäiriömerkintöihin. Usein vuokranantajat eivät tarjoa asuntoa maksuhäiriömerkinnän saaneille ja tästä aiheesta Oljenkorsi käy nuoria valistamassa sekä tarjoamassa apua. NAL Palveluiden toimitusjohtaja Juha Kahilan mukaan tämä ilmainen apu on otettu nuorten keskuudessa hyvin vastaan. Nuori ei välttämättä tiedä, mitä kaikkea merkintä hänelle muutaman vuoden ajan tarkoittaa, ja avun pyytäminen voi olla noloa ja vaikeaa ongelmatilanteessa. Varsinaisia lukuja tuloksista ei kuitenkaan Nuorisosäätiön Kalle Sola osannut kertoa, mutta hän uskoi, että vaikeasti mitattava henkinen apu on varmasti yksi tärkeimpiä saavutuksia.

Lisäksi Takuusäätiö esitteli Nuorisosäätiön asukkaille räätälöidyn Kotilainan, joka on enintään 2000€ laina maksimissaan 24kk ajalle. Sillä tuetaan nuorten itsenäisen asumisen onnistumista ja sitä pystyy hyödyntämään mm. takuuvuokraan, huonekalujen hankintaan ja muuttopalveluihin. Korkoa lainalla on 4,5% eikä siinä ole muita kuluja. Hyvä vaihtoehto opintolainalle sekä takuulla fiksumpi ja vastuullisempi kuin pikavippi.

Meille mielenkiintoisin ständi oli Lindorffin piste, jossa he mainostivat maksumyöhässä.fi-palveluaan. Oli mukava kuulla viestintäpäällikkö Silja Sarkamolta, että pisteellä oli käynyt hyvin kuhinaa ja kiinnostusta perintää kohtaan on ollut. Perintäalan tehtävä on kuitenkin toimia apuna myös velallisen suuntaan ja olla se ammattilainen, joka on etulinjassa auttamassa velallisia maksuvaikeuksissa.

Kokonaisuudessaan tapahtuma oli hyvin järjestetty ja puheenvuorot olivat hienosti teemoitettu ja pysyivät tiiviinä pakettina. Tapahtuman esillepanijat välittivät läsnäolollaan hyvin tietämystä, ketkä nuorille tarjoavat informaatiota taloudenhallinnasta ja millaisia työkaluja digitalisaatio mahdollistaa. Lisää tietoa heistä löytää tämän linkin takaa.

Ai niin haaste! Otamme sen ehdottomasti vastaan.

Terveisin,

Perintäritari

Leave a Comment