Työkokeilu antoi Piritta Pakkalle mahdollisuuden päästä kiinni työelämäänPerintäritari sai viime vuoden lopulla innokkaan ja motivoituneen työkokeilijan riveihinsä. Piritta Pakka oli aktiivisesti etsinyt itselleen töitä, mutta KTM-tutkinnosta ei valtavasti ollut hyötyä, kun takana oli viisi kotona vietettyä vuotta lasten kanssa. Työkokeilusta ollaan montaa mieltä, sillä toisten mielestä yritykset hyödyntävät siten liiketoiminnassaan orjatyövoimaa kun taas toisten mielestä työkokeilut mahdollistavat paluun työelämään ja ammattitaidon ylläpitämisen. Saimme Pirittan kertomaan omin sanoin kokemuksensa Perintäritarilla vietetystä ajasta ja sen, mitä Piritta nykyään tekee.

Työkokeiluni Perintäritarissa

”Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi kesällä 2010, mutta sain sen jälkeen kaksi lasta, joita hoidin reilut viisi vuotta kotona. Pitkän kotiäitiyden jälkeen työnhaku tuntui mahdottomalta. En päässyt edes työhaastatteluihin asti. Mietin jo jatkokouluttautumista tai alan vaihtoa, mutta päätin vielä kokeilla voisiko työkokeilu antaa mahdollisuuden työelämään paluuseen.

Aloin itse etsimään työkokeilupaikkaa tukemaan paluuta työelämään useiden kotona vietettyjen vuosien jälkeen. Työkokeilusta täytyy ensin sopia TE-toimiston kanssa. Etsin itse työkokeilupaikkaa aktiivisesti, sillä TE-toimisto ei ainakaan minun kohdallani auttanut etsimisessä. Yritykset voivat ilmoittaa TE-toimistoon työkokeilupaikoista, mutta omalle koulutukselleni sopivia työkokeilupaikkoja ei ollut tarjolla. Kyselin työkokeilumahdollisuuksia sähköpostitse, mutta kyselyihini ei edes vastattu. Kyselin kaikilta tutuilta vinkkejä mahdollisista työkokeilupaikoista ja lopulta löysin Perintäritarin ystäväni kautta.

Olin työkokeilussa Perintäritarilla kolme kuukautta marraskuun 2016 alusta tammikuun 2017 loppuun. Työkokeilua oli työnantajan tarpeen mukaan viitenä päivänä viikossa 4-6 tuntia päivässä. Työkokeilusta maksetaan työttömyysetuus korotettuna sekä kulukorvaus kattamaan ruoka- ja matkakuluja. Yrittäjälle työkokeilusta ei tule kuluja.

En ollut opiskelujen jälkeen koskaan tehnyt käytännön kirjanpitoa, mutta työkokeilupaikassa sitä pääsin kokeilemaan. Pääsin myös mukaan tilinpäätöksen tekoon. Työkokeilun aikana sain tehdä monipuolisesti erilaisia töitä mm. perinnän avustavia tehtäviä, arkistointia ja muita toimistotöitä.

Pidin työkokeiluajastani Perintäritarilla. Lähdin työkokeilun avulla parantamaan mahdollisuuksiani työnhaussa. Sain työkokemusta ja itsevarmuutta omaan työnhakuun. Lisäksi sain suosittelijan CV:hin ja yrityksen verkostojen ja suosituksen avulla pääsin työhaastatteluun. Tällä hetkellä olen aloittamassa vuoden mittaisen palkkatuetun työn. Omalla kohdallani työkokeilu oli juuri sitä mitä pitikin ja odotan innolla tulevia haasteita.

Terveisin,

Piritta Pakka – tyytyväinen työkokeilija

Leave a Comment