Black Friday tuo mukanaan velakaantumispiikin Perintäritarin blogiOlemme vasta pari viikkoa ehtineet hengähtämään Singles’ Dayn jäljiltä, kun huomenna puskee taas uutta megalomaanista ostopäivää. Meille suomalaisille ehkä tunnetuin kulutuspäivä, Black Friday, on toki startannut jo nälkäisimpien alekauppojen myötä maanantaina, mutta varsinainen THE DAY starttaa verkkokaupoissa heti tulevana yönä. Maanantaina hullutellaan vielä Cyber Mondaylla. Kaupan ala elää kyseisistä teemoista ja niiden kautta joulusesonki saadaan täysillä käyntiin. Mutta mitä asioita on hyvä huomioida ennen kuin vedät ostohousut jalkaan?

Ennakoitavuus on helppoa

Nämä kyseiset teemapäivät ovat jo vakiintuneet kalenterivuodelle. Tiedämme, että Hullut Päivät ja Sokoksen 3+1 saapuu joka kevät ja syksy. Tiedämme myös, että Singles’ Day aloittaa joulusesongin marraskuussa. Nämä kauppapäivät ovat olleet niin valtavia menestyksiä kaupan alalla, että ne tulevat toistumaan hamaan tappiin asti. Tämän vuoksi kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan uuden television hankkimista lokakuulta marraskuun puolelle, sillä todennäköisesti säästät ison tukun rahaa päätökselläsi.

Lisäksi kannattaa jo nyt miettiä tarpeelliset joululahjahankinnat, sillä esimerkiksi Black Fridayn myötä ne saa hankittua usein edullisemmin.

Säästämisen kautta kuluttaminen on kontrollissa

Kaupan alan lisäksi rahoitusala elää ostomaniasta. Kalliiden tuotteiden kylkeen tarjotaan lähes poikkeuksetta osamaksukauppaa, jolloin tuote hankitaan luottosopimuksella. Tämä helpottaa kuluttajan ostopäätöstä ja tuo tuotteen lähes jokaisen asiakkaan saataville, mutta samalla se nostaa tuotteen kokonaishintaa.

Talousosaamista yksinkertaisimmillaan on liputtaa säästämisen puolesta: osta tuote vasta, kun sinulla on kertynyt siihen oma varallisuus. Tällöin pysyt täydellisesti kärryillä taloustilanteestasi, etkä ole kuukausittain velkaa eri paikkoihin.

Jos ostat osamaksulla, ole valveutunut millaista korkoa ja kulua sinulle kuukausittain ja vuosittain muodostuu. Todellinen vuosikorko on hyvä vertailu eri korkojen hinnoille.

Kulutusluottopiikki on ilmeinen

Ostohysteria aiheuttaa valitettavasti myös velkaantumista. Kaikki eivät ehdi säästämään samaan tahtiin kuin kuluttavat. Se tarkoittaa velaksi ostamista, ja pikavipit ovat helpoin tapa saada lompakkoon nopeaa täytettä. Valitettavasti pikavipillä ostettu alennushintainen televisio tulee maksamaan vähintään ohjehinnan verran, kun kulut ja korot lisätään myyntihinnan päälle.

Pikavippejä tarjoavat yhtiöt hyödyntävät markkinoinnissa unelmointia. Ostopäivien kylkeen heillä on keinot tarjota se edullinen ostos yhdellä tekstiviestillä. Eikä sinun tarvitse edes ostaa sitä halvinta televisiota, kun vakuudetonta kulutusluottoa tarjotaan jopa tuhansia euroja. Muistakaa tehdä erittäin harkittuja päätöksiä pikavippien kohdalla, sillä niistä on harvemmin seurannut mitään hyvää.

Velkaantuminen katkaistaan asennemuutoksella

Tänäkään vuonna Black Fridayn alennusmyynneistä ei ole pakko hankkia mitään. Alennusten ostaminen ei ole säästöä vaan se on kuluttamista vain hieman halvemmalla hinnalla. Jos sinulla ei ole tarvetta rasvakeittimelle tai jättitrampoliinille, niitä ei kannata ostaa, vaikka ne saisi puoleen hintaan. Ensi keväänä voi tulla tarve uudelle polkupyörälle, jolloin sinulla on valmiiksi säästetyt rahat siihen. On paljon kevyempi polkea velatonta fillaria.

Mikäli sinulla on ongelmia taloudenhallinnan kanssa, Takuusäätiö tarjoaa maksutonta apua velkalinjansa kautta. Puhelu/chat-keskustelu voi olla elämäsi tärkein.

Luotonhallintaterveisin,

Perintäritarin Juha

Leave a Comment