Holvin vierasblogi laskutuksen merkityksestä PerintäritarilleBlogin on tuottanut yhteistyökumppanimme Holvi

Positiivinen kassavirta on yrityksen selviytymisen elinehto: sinulla pitää olla rahaa maksaa omat laskusi. Miten siis varmistat, että saat rahat asiakkailta? Kaikki alkaa toimivasta laskutuksesta. Perintä on vasta viimeinen vaihtoehto.

Kassavirta kärsii, jos et laskuta työtäsi ajoissa

Yrityksen talous, samoin kuin pienyrittäjän oma henkilökohtainen talous, elää sisään tulevista tuloista. Kassavirta voi kärsiä, jos asiakkaita ja myyntiä, eli tuloja, ei yksinkertaisesti ole. Se kärsii myös, jos asiakkaat eivät maksa laskujaan. Mutta kassavirta kärsii myös, jos yrittäjä ei lähetä laskujaan tai lähettää ne liian myöhään, kun tili on jo miinuksella.

Laskutus on monen pienyrittäjän inhokkihommaa. Kun olisi aika lähettää laskuja, yllättäen viheliäiset kotityötkin kiinnostavat enemmän. Rahan pyytäminen ei ole mukavaa, mutta laskutuksen viivyttely voi olla pahimmillaan kuolinisku yrityksellesi.

Miten tehdä laskutuksesta mukavaa?

Vaikka laskujen luominen ja lähettäminen ei huvittaisi, on se silti pakko tehdä. Onneksi on tapoja tehdä laskutuksesta vähintäänkin siedettävää ja varmistaa, että laskut tulevat lähetettyä.

Integroi laskutus osaksi arkeasi. Avain toimivaan laskutukseen on järjestelmällisyys: tee laskujen lähetyksestä rutiini. Varaa esimerkiksi kerran viikossa tietty aika laskujen lähetystä varten. Näin se ei jää ”vahingossa” kaiken muun jalkoihin.

Ota käyttöön oikeat työkalut. Jos laskutuksesi perustuu Exceliin, ei ihme, jos sitä ei huvita tehdä. Hyvä laskutustyökalu tekee laskuttamisesta niin helppoa ja nopeaa, että sen lykkäämiseen ei ole enää tekosyitä.

Esimerkiksi Holvissa on yritystiliin yhdistetty laskutustyökalu: laskujen lähetykseen menee muutama klikkaus. Laskun tilaa voi seurata koko ajan suoraan tililtä, ja laskutustiedot tallentuvat suoraan tilin kirjanpitoraporteille.

Laskutus ei lopu laskun lähetykseen

Kun lasku on lähetetty, vasta ensimmäinen vaihe on tehty. Homma ei ole paketissa, ennen kuin rahat ovat tililläsi.

On tärkeää pitää silmällä, mitkä lähetetyistä laskuista on maksettu ja mitkä ovat vielä avoinna. Kun lasku on erääntynyt, on aika lähettää muistutuslasku. Voit lukea täältä vinkkejä, miten kotiutat rahasi, jos asiakas ei maksa eräpäivänä.

Hyvä laskutustyökalu auttaa sinua myös laskujen maksun seurannassa. Esimerkiksi Holvin laskutus ei ole vain laskujen luontia varten. Voit tietysti luoda laskuja, lisätä niille oman logosi ja lähettää ne matkaan (myös verkkolaskuina), mutta Holvissa näet myös yhdellä silmäyksellä, mitkä laskut ovat erääntyneet. Mobiilisovelluksella voit pitää laskujesi tilaa silmällä vaikka tien päällä. Näin myös laskuista muistuttaminen on helpompaa.

Entä jos asiakas ei muistutuksistakaan huolimatta maksa?

Jos olet lähettänyt laskun ajallaan, seurannut sen tilaa, lähettänyt muistutuksia ja siltikään asiakas ei maksa, ei sinun kannata jäädä pitkäksi aikaa odottelemaan, josko sittenkin saisit maksusi. Perintätoimisto auttaa sinua kotiuttamaan vaikeammat tapaukset ammattimaisesti ja asiakassuhdetta vaalien.

Jos haluat oppia lisää, miten pienyrittäjä voi hoitaa itse perintää ja tarpeen tullessa valita perintätoimiston, lataa täältä maksuton pienyrittäjille suunnattu perintäopas.

Webinaari: Näin varmistat rahojesi saannin

Osallistu Perintäritarin ja Holvin yhteiseen webinaariin maaliskuussa 2019 saadaksesi lisää vinkkejä siitä, miten varmistat rahojesi saannin tehdystä työstä. Sekä Holvi että Perintäritari informoi tarkemman ajankohdan lähempänä tilaisuutta.

Comments are closed.