Sosiaalinen luototus Suomen kunnissa

HUOM! Alkuperäinen blogikirjoitus on vanhentunut, sillä 1.8.2023 tuli voimaan laki, joka velvoittaa jokaista hyvinvointialuetta tarjoamaan sosiaalista luototusta asukkailleen. Aikaisemmin kukin Suomen kunta sai halutessaan myöntää sosiaalista luottoa kuntalaisilleen. Tutustuthan oman hyvinvointialueesi tarjoamaan mahdollisuuksiin sosiaalisesta luototuksesta alta.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Varsinais-Suomen hyvinvointialue muodostuu Auran, Kaarinan, Kemiönsaaren, Koski Tl:n, Kustavin, Laitilan, Liedon, Loimaan, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Oripään, Paimion, Paraisten, Pyhärannan, Pöytyän, Raision, Ruskon, Salon, Sauvon, Someron, Taivassalon, Turun, Uusikaupungin ja Vehmaan kunnista

https://www.varha.fi/fi/palvelut/sosiaalinen-luototus

Satakunnan hyvinvointialue

Satakunnan hyvinvointialue muodostuu Euran, Eurajoen, Harjavallan, Huittisten, Jämijärven, Kankaanpään, Karvian, Kokemäen, Merikarvian, Nakkilan, Pomarkun, Porin, Rauman, Siikaisten, Säkylän ja Ulvilan kunnista

https://satakunnanhyvinvointialue.fi/sosiaalisen-luototuksen-palvelu-kaynnistyy-1-8-2023-avuksi-talouden-tasapainottamiseen/

Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Kanta-Hämeen hyvinvointialue muodostuu Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän kunnista

https://omahame.fi/fi/w/taloudellisen-tuen-yksikk%C3%B6-aloitti-kanta-h%C3%A4meen-hyvinvointialueella

Pirkanmaan hyvinvointialue 

Pirkanmaan hyvinvointialue muodostuu Akaan, Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Kihniön, Kuhmoisten, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Tampereen, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnista.

https://www.pirha.fi/palvelut/palveluhakemisto/sosiaalinen-luotto

Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Päijät-Hämeen hyvinvointialue muodostuu Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Lahden, Orimattilan, Padasjoen ja Sysmän kunnista.

https://paijat-sote.fi/sosiaalinen-luotto/

Kymenlaakson hyvinvointialue

Kymenlaakson hyvinvointialue muodostuu  Haminan, Kotkan, Kouvolan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kunnista.

https://kymenhva.fi/uutiset/kymenlaakson-hyvinvointialue-ryhtyy-myontamaan-sosiaalista-luottoa-pienituloisille-ja-vahavaraisille/

Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Etelä-Karjalan hyvinvointialue muodostuu Imatran, Lappeenrannan, Lemin, Luumäen, Parikkalan, Rautjärven, Ruokolahden, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnista

https://www.ekhva.fi/asiakkaalle/etsitko-tietoa/neuvontapalvelut/talous-ja-velkaneuvonta/talousneuvola/

Etelä-Savon hyvinvointialue

Etelä-Savon hyvinvointialue muodostuu Enonkosken, Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Rantasalmen, Savonlinnan ja Sulkavan kunnista.

https://etelasavonha.fi/sosiaalinen-luototus-alkaa-etela-savossa/

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Pohjois-Savon hyvinvointialue muodostuu Iisalmen, Joroisten, Kaavin, Keiteleen, Kiuruveden, Kuopion, Lapinlahden, Leppävirran, Pielaveden, Rautalammin, Rautavaaran, Siilinjärven, Sonkajärven, Suonenjoen, Tervon, Tuusniemen, Varkauden, Vesannon ja Vieremän kunnista.

https://pshyvinvointialue.fi/taloudellinen-tukeminen

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue muodostuu Heinäveden, Ilomantsin, Joensuun, Juuan, Kiteen, Kontiolahden, Lieksan, Liperin, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnista.

https://www.siunsote.fi/-/sosiaalinen-luototus-kayttoon-siun-sotessa?redirect=%2F

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue muodostuu Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Jämsän, Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Pihtiputaan, Saarijärven, Toivakan, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken kunnista.

https://hyvaks.fi/palvelumme/sosiaalinen-luototus

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue muodostuu Alajärven, Alavuden, Evijärven, Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kauhajoen, Kauhavan, Kuortaneen, Kurikan, Lappajärven, Lapuan, Seinäjoen, Soinin, Teuvan, Vimpelin ja Ähtärin kunnista

https://www.hyvaep.fi/palvelu/sosiaalinen-luototus/

Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohjanmaan hyvinvointialue muodostuu Kaskisten, Korsnäsin, Kristiinankaupungin, Kruunupyyn, Laihian, Luodon, Maalahden, Mustasaaren, Närpiön, Pedersören, Pietarsaaren, Uusikaarlepyyn, Vaasan ja Vöyrin kunnista.

https://pohjanmaanhyvinvointi.fi/palvelumme/sosiaalipalvelut/arjen-tuki/tyoikaisten-palvelut/sosiaalinen-luototus/

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue muodostuu Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven, Perhon, Toholammin ja Vetelin kunnista.

https://soite.fi/2023/08/01/sosiaalinen-luototus-kayttoon-soitessa/

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue muodostuu Alavieskan, Haapajärven, Haapaveden, Hailuodon, Iin, Kalajoen, Kempeleen, Kuusamon, Kärsämäen, Limingan, Lumijoen, Merijärven, Muhoksen, Nivalan, Oulaisten, Oulun, Pudasjärven, Pyhäjoen, Pyhäjärven, Pyhännän, Raahen, Reisjärven, Sievin, Siikajoen, Siikalatvan, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven, Vaalan ja Ylivieskan kunnista.

https://pohde.fi/ajankohtaista/uutiset/sosiaalinen-luototus-kayttoon-pohteella/

Kainuun hyvinvointialue

Kainuun hyvinvointialue muodostuu Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen kunnista.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/sosiaalinen-luotto

Lapin hyvinvointialue 

Lapin hyvinvointialue muodostuu Enontekiön, Inarin, Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Simon, Sodankylän, Tervolan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion kunnista.

https://lapha.fi/sosiaalinen-luototus

Uudenmaan hyvinvointialueet

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue muodostuu Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon kunnista.

https://itauusimaa.fi/etusivu/sosiaalityo/sosiaalinen-luototus/

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue muodostuu Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Mäntsälän, Tuusulan ja Pornaisten kunnista.

https://www.keusote.fi/palveluhakemisto/sosiaalinen-luototus-2/

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue muodostuu Espoon, Hangon, Inkoon, Karkkilan, Kauniaisten, Kirkkonummen, Lohjan, Raaseporin, Siuntion ja Vihdin kunnista.

https://www.luvn.fi/fi/palvelut/sosiaalinen-luototus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue muodostuu Vantaan ja Keravan kaupungeista.

https://vakehyva.fi/fi/palveluhakemisto/palvelu/sosiaalinen-luototus#tab-introduction


Sosiaalista luototusta on ollut tarjolla vuodesta 2002, jolloin Laki sosiaalisesta luototuksesta 1133/2002 astui voimaan. Tällä hetkellä sosiaalista luototusta tarjoaa noin 40 kuntaa Suomessa. Suurimmista kaupungeista Seinäjoki, Vaasa, Joensuu, Kotka, Porvoo, Kokkola ja Lohja eivät vielä sosiaalista luottoa tarjoa. Ja vaikka kaikissa Suomen kymmenessä suurimmassa kunnassa palvelua tarjotaan, ei palvelu nykymuodossa ole tasavertaisesti kansalaistemme saatavilla. Tutustutaan hieman tarkemmin palveluun ja kuntiin, joista sosiaalista luottoa on saatavilla (päivitämme listaa muutosten myötä).

Mitä on sosiaalinen luotto?

Annetaan Sosiaali- ja terveysministeriön avata termiä enemmän: ”Sosiaalinen luotto on kuntien tarjoamaa edullista luottoa ja auttaa pahimmassa tilanteessa silloin, kun tarve olisi lainalle mutta sitä ei saa muualta. Se voi olla vaihtoehto kalliille pikavipille. Sosiaalisen luoton tarkoitus on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistää ihmisen itsenäistä suoriutumista.”

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa sosiaalisen luototuksen lainsäädännön kehittämisestä ja valmistelusta. Luototuksen käyttöönotto on kunnalle vapaaehtoista. Sosiaalinen luotto saattaa aiheuttaa hakijalle maksuhäiriömerkinnän luoton takaisinmaksuajaksi. Tällä informoidaan luottotietoyhtiöiden välityksellä muita luotonantajia ja pyritään estämään hakijan lisävelkaantuminen muiden luotontarjoajien kautta.

Luoton määrät ja ehdot vaihtelevat kuntakohtaisesti ja niistä alempana tarkempi selvitys. Yksi asia niiden hintaa kuitenkin yhdistää: luotosta voidaan periä enintään korkolain (633/1982) 12§:ssä tarkoitettu viitekorko, joka on tällä hetkellä 0% (tilanne 4/2019).

Kuka voi saada sosiaalista luottoa?

Sosiaalinen luotto on kohdistettu pienituloisille ja vähävaraisille yksityishenkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista luottoa muulla tavoin. Henkilöllä on kuitenkin oltava kyky suoriutua luoton takaisinmaksusta.

Sosiaalisen luoton voi saada perustelluista syistä välttämättömiin ja kohtuuhintaisiin hankintoihin. Näitä ovat mm. velkakierteen katkaiseminen, kodin hankinnat, kuntoutus ja työllistymisen edistäminen, terveydenhoito, asumisen turvaaminen ja sosiaalisesta kriisistä selviytymiseen.

Kunnat, jotka tarjoavat sosiaalista luototusta

Näissä kunnissa on saatavilla sosiaalista luototusta. Lista aakkosjärjestyksessä. Linkin takana tarkempaa tietoa kyseiseltä kunnalta. PÄIVITETTY 15.2.2021, Sipoo lisätty tarjoajiin.

Espoo – 500-10000€, laina-aika enintään 5vuotta

Eura – 170-5050€, laina-aika enintään 5 vuotta

Helsinki – max. 15000€

Hyrynsalmi – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Imatra – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Jyväskylä – 500-10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Järvenpää – max. 5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kajaani – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kemi – max. 5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kemijärvi – 500-2000€

Kerava – 1000-10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kittilä – max. 5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kuhmo – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kuopio – ei tarkempaa tietoa

Lappeenranta – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Lemi – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Luumäki – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Oulu – 500-15000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Paltamo – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Parikkala – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Pori – 300-5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Rauma – 200-5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Rautjärvi – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Riihimäki – max. 5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Ristijärvi – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Rovaniemi – 500-10000€, laina aika 5 vuotta (kuitenkin jopa 7 vuotta)

Ruokolahti – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Salo – max. 5000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Savitaipale – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Sipoo – tieto luototuksesta saatu sähköpostitse, ei tarkempia ehtoja tiedossa

Sotkamo – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Suomussalmi – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Taipalsaari – ei yksityiskohtaisempaa tietoa

Tampere – max. 10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Tornio – max. 2000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Turku – 200-15000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Vantaa – 200-10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Äänekoski – 300-10000€, laina-aika enintään 5 vuotta

Kunnat, joissa saatetaan tarjota sosiaalista luototusta

Askola (kotisivuilla mainitaan sosiaalinen luototus, mutta tietoa niukasti)

Hyvinkää (oli vielä 4/2019, mutta Keusoten myötä ei enää tietoa saatavilla)

Kouvola (ollut 2017 käytössä, mutta saattoi poistua Kymsoten myötä)

Tuusula (jo vuodesta 2007, mutta kotisivuilla tietoa nihkeästi)

Kunnat, jotka ovat joskus tarjonneet sosiaalista luototusta

Lista aakkosjärjestyksessä ja perässä vuodet milloin sosiaalista luototusta on tarjottu.

Alavus 2007-2016

Hyvinkää -2019

Hämeenlinna 2007-2016

Ilomantsi 2010

Kotka 2010 (diakoniarahaston kautta)

Lahti -2019

Lehtimäki 2007-2010

Mikkeli 2006-2016

Pedersoren kunta 2007-2010

Pudasjärvi 2007-2016

Taivalkoski 2017

Toivakka 2016

Kokemukset hyviä, kattavuutta parannettava

“Hallituksen esityksessä sosiaalihuoltolaiksi (HE 164/2014 vp) kuvataan osuvasti sosiaalista luottoa siten, että se on sekä sosiaalityön työmenetelmä että toiminto, jolla ehkäistään sosiaalihuollon ja varsinaisen sosiaalityön tarvetta. Henkilöt, joille sosiaalista luottoa käytännössä myönnetään, ovat motivoituneita omatoimiseen taloudenhoitoon ja haluavat maksaa ne velat ja laskut, jotka ovat häntä kohdanneen sosiaalisen suoritusesteen vuoksi jääneet hoitamatta. Sosiaalisesta luototuksesta runsaan kymmenen vuoden aikana saadut kokemukset osoittavat, että toiminnan vaikuttavuus on hyvä.”

Näin toteaa oikeustieteiden tohtori Kirsti Rissanen vuonna 2015 tekemässään selvityksessä. Sosiaalisesta luotosta on selvityksen myötä yleisesti hyviä kokemuksia. Yksittäiset kunnat varmasti näkevät asiat eri tavoin ja esimerkiksi Mikkelin kunta perusteli sosiaalisen luoton jääväämistä järjestämiskustannuksien vuoksi (vaatii ohjelmiston ja henkilöresursseja ja kokemuksien myötä luottojen kappalemäärät vähäisiä ja luottokoot pieniä).

Ehkä Mikkelikin palaa jossain vaiheessa takaisin tarjoamaan sosiaalista luototusta, jos luototus onnistutaan järjestämään Essoten (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut) keinoin useammalle kunnalle keskitetysti.

Mielestäni sosiaalinen luototus tulisi saada kattamaan kaikki Suomen kunnat, jotta kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet saada kyseistä apua. Olisikohan mahdollista, että oikeusaputoimistot myöntäisivät kuntien sijaan sosiaalista luottoa keskitetysti? Talous- ja velkaneuvontahan siirtyi oikeusaputoimistoille vuoden 2019 alusta lähtien ja heidän työkalupakissaan sosiaalinen luotto olisi varmasti hyvä lisä. Tällöin resurssit ja ohjelmistot olisivat keskitetty 22 oikeusaputoimistolle.

Me toivoisimme, että sosiaalinen luotto saisi enemmän huomiota, sillä se voi pelastaa monet motivoituneet, taloutensa kanssa painivat henkilöt ylivelkaantumiselta. Ihmiset tulisi kuitenkin tavoittaa ongelmien alkuvaiheessa eikä sillon, kun velkakierre on jo kymmeniä tuhansia euroja.

LUE MYÖS: ”Miten luotonhallintaa saadaan parannettua ja ylivelkaantuminen katkaistua?”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 17.4.2018

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli luoda tietoa sosiaalisesta luototuksesta ja tuoda kootusti esille kunnat, joissa tämä minimaalisesti markkinoitu palvelu on saatavilla. Päivitän listaa sitä mukaan, kun saan tietoa uusista kunnista, joissa palvelu on otettu käyttöön.

Terveisin,

Perintäritarin Juha

Comments are closed.