Yritys-Suomen Talousapu koronakriisi poikkeustila Perintäritari

Yritys-Suomen Talousapu on ollut kumppanimme reilun vuoden ja olemme heidän avullaan pystyneet tarjoamaan niin velkojille kuin velallisille asiantuntevaa ja ammatillista apua yritystoiminnan parantamiseksi. Koronakriisi on lisännyt yhteydenottomääriä heille merkittävästi ja heille onkin yhden kuukauden aikana tullut enemmän puheluita kuin kahden vuoden aikana yhteensä. Miten Yritys-Suomen Talousapu on pystynyt auttamaan yrittäjiä tämän poikkeustilan tuoman kriisin keskellä? Saimme heiltä raporttia menneen kuukauden tapahtumista.

Yrittäjien apuna 21 liikkeenjohdon konsulttia

Yritys-Suomen Talousapu on ELY-keskusten yhteydessä toimiva julkishallinnollinen instanssi, jossa varsinainen neuvonta ostetaan kilpailutetuilta liikkeenjohdon (TMC) konsulteilta, joita verkostossa on 21. Normaalisti soittajille on vastaamassa 2-3 konsulttia kerrallaan, mutta parin viime viikon ajan vastaajien määrä on kasvatettu 5-11 konsulttiin. Palvelussa neuvojan tehtävänä on soittajalta saatujen tietojen pohjalta arvioida yrittäjän/yrityksen tilanne, antaa riippumattomia neuvoja ja ohjeita sekä tarvittaessa ohjata muihin palveluihin.

Kasvatettu määrä on mahdollistanut hyvän vastausprosentin yhteydenottoihin. Maaliskuun puolivälissä 5 neuvojaa selvisivät päivistä vielä alle 100 yhteydenotolla, mutta määrät ovat koko ajan kasvaneet ja 31.3. yhteydenottoja tuli yli 800. Onneksi neuvojien määrä oli saatu tuohon mennessä jo tuplattua ja yhteydenotoista selvittiin tyydyttävästi (hieman yli 60%). Nyt puhelinlangat ovat jo hieman rauhoittuneet ja sen myötä vastausprosentti on saatu yli 90%:iin.

Millaisia huolia yrittäjillä on ollut?

Viimeisen neljän viikon ajan yhteydenottoja on kokonaisuudessaan tullut Talousapuun yli 4500 ja niissä on toistunut usein seuraavat kysymykset:

  • Mistä tässä tilanteessa saa rahaa (käyttöpääomaa)?
  • Milloin ja miten valtion tuet ovat käytettävissä?
  • Miten turvata oma toimeentulo ja/tai työttömyysturva?

Tuen tarpeeseen oli lähes poikkeuksetta tulorahoituksen loppuminen tai merkittävä vähentyminen johtuen tilausten peruuntumisista ja asiakaskadosta. Suurin osa yrityksistä on pääosin hyväkuntoisia ja velvollisuudet kirjanpidosta lähtien on hoidettu hyvin eli ns. jatkamiskelpoisia kunhan tämän tilanteen yli vaan päästään.

Mitä pidemmälle kriisissä on edetty niin sitä enemmän tukiin liittyvät kysymykset ovat liittyneet ongelmiin, joita hakuprosessissa on tullut vastaan. Ja mitä pidemmälle kriisi tulee jatkumaan niin sitä enemmän yksinyrittäjille tulee tarvetta useammalle päällekkäiselle tuelle. 2000€ ei riitä kovinkaan pitkälle. Vuokranantajien ja sähköyhtiöiden tarjoamat helpotukset ovat nousseet esille yksittäisinä yrittäjien talousavustuksina.

Mitä neuvojat sitten tarjoavat yrittäjille?

Konsulttien asiantuntemus antaa luottamusta ja osaamista yrittäjien oikeanlaiseen ohjaamiseen. Kysymysten kautta löytyy oikeat polut mitä yrittäjien kannattaa tehdä ja mistä kannattaa pyytää lisää informaatiota omiin tarpeisiin. Tässä tilanteessa erityisesti on tärkeä osata kuunnella ja olla empaattinen, sillä yrittäjät saattavat olla uransa pahimmassa kriisissä. Jokainen tietää, että tämä on poikkeustilanne ja jossain vaiheessa asiat normalisoituvat. Nyt autetaan ja tsempataan yrittäjiä tämän ylitse, jotta kriisin jälkeen oltaisiin vahvempia kuin koskaan.

Neuvojien tehtävä on kertoa viimeisimmät tiedot, jotka koskevat toimijoiden antamaa informaatiota ja tukia. ELY-keskus, Business Finland, yrittäjän työttömyysturva, Finnvera, Verohallinto, Yrittäjäjärjestöt, pankit yms ovat jakaneet kattavasti tietoa omissa kanavissaan ja neuvojien tehtävä on ohjata yrittäjä oikeille luukuille lisätietoa hakemaan. Useita yrittäjiä on ohjattu muun muassa Suomen Yrittäjien korona-apu -sivustolle, Työ- ja Elinkeinoministeriön sivuille ja Yrityskummien pakeille. Kattavaa tietoa on tuotettu moneen kanavaan ja sitä ehdottomasti kannattaa hyödyntää.


Me olemme kumppanina Yritys-Suomen Talousavun konsulttien käytettävissä, mikäli heillä tai yrittäjillä tulee haastavampia kysymyksiä saatavien perintään liittyen.

Yritys-Suomen Talousavun tavoittaa

  • Suomeksi arkipäivisin klo 9-16 numerosta 02950 24880
  • Ruotsiksi torstaisin klo 9-16 numerosta 02950 24881
  • Englanniksi tiistaisin ja perjantaisin klo 9-16 numerosta 02950 24882

Perintäritarin Juha

Comments are closed.