Jopo markkinointi Perintäritari - tulokset, tavoitteet ja seuraukset

Toteutimme huhti-toukokuussa Facebook-sivuillamme markkinointi-kampanjana arvonnan, jossa legendaarinen suomalainen Helkama-Jopo vaihtoi omistajaa. Maanantaina 23.4.2018 infosimme arvonnan alkamisesta ja perjantaina 11.5.2018 arvoimme voittajan. Arvonnan ehdot onnistui lopulta täyttämään lähes 7500 henkilöä ja heidän joukostaan voittajaksi valikoitui Maija. Mitä hyötyä kampanjasta meille oli ja mitä tavoitteita sille asetimme? Miten hyödymme siitä tulevaisuudessa?

Lähtötilanne

Olimme alkuvuodesta saaneet kasvatettua tykkääjämäärän Facebookissa 314:sta 440:een. Kuten aikaisemminkin, lähes jokainen heistä oli joko minun tai Jussin Facebook-kaveri, joita olimme kutsuneet tykkäämään sivustosta. Suunnittelimme Jopo-arvonnan ohella markkinointiamme tarkasti arvonta-ajankohdalle (hyväntekeväisyyttä, yritysvideo, blogi kuluttajaperinnän  raameista sekä Perintäritarin yrittäjien esittely). Tavoitteemme oli saada lisättyä Facebook-tykkääjien määrän 1500 henkilöön, jonka myötä olisimme kolminkertaistaneet tykkääjämäärämme. Tuon 1500 tykkääjän ylittyessä lisäsimme arvontaan voittajalle mukaan myös Jopo-kypärän ja etuvalon turvaamaan pyöräilyä. Tiesimme myös arvonnan aiheuttamat taloudelliset kulut tarkasti. Arvontaan osallistuminen edellytti kuvasta ja sivustosta tykkäämistä.

Lopputulos

Seurasimme arvontaa aktiivisesti koko 2,5 viikon ajan ja pyrimme parhaamme mukaan tykkäämään ja kommentoimaan muiden kommentteja. Valitettavasti yli 13000 kommentin feed kuormittui niin pahasti, että emme pystyneet antamaan kaikille vastakaikua. Pahoittelut siitä. Alkuperäinen tavoite sivustotykkäyksien osalta ylittyi 6000 henkilöllä. Mykistävää. Negatiivisia kommentteja oli 13000 kommentin joukossa vain muutama.

Kun arvonta päättyi, sivustollamme oli 7547 tykkääjää. Lisäystä lähtötilanteeseen oli tullut 7107. Nyt pari kuukautta myöhemmin sivustollamme on 7228 tykkääjää eli n.300 henkilöä on poistunut arvonnan jälkeen. Olimme varautuneet 10% poistumaan, joten siinä mielessä olemme lukuun tyytyväisiä. Yhden tykkääjän hinta oli reippaasti alle 0,10€, mikä on erittäin edullinen hinta Facebook-kampanjalle. Toki ymmärrämme myös sen, että kampanja muistetaan lähtökohtaisesti Joposta, eikä Perintäritarin sisällöstä tai näkökulmasta.

Ennen arvontaa olimme vuonna 2018 julkaisseet Facebookissa 10 blogia ja niillä tavoitettavuus oli keskimäärin 697 henkilöä. Kampanjan jälkeen olemme julkaisseet 7 blogia, joiden tavoitettavuus on ollut n. 2400 henkilöä / julkaisu. Eli propagandallamme on ollut nyt lähes nelinkertainen tavoitettavuus alkuvuoteen verrattuna.

Kampanjan kokonaisuus

Arvontaan liittyviä julkaisuja teimme yhteensä neljä: kaksi ennen arvontaa, arvonnan voittajan julkistaminen ja pari päivää myöhemmin kuva, jossa Jopon voittaja saapui noutamaan palkintoa. Yhteensä tavoitimme näillä neljällä julkaisulla Facebookin kautta 300725 henkilöä ja saimme julkaisuille reaktioita, kommentteja sekä jakoja 30184. Kielteisiä palautteita (piilotuksia ja ilmiantoja) 773. Negatiivisia kommentteja alle 10kpl.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kampanjassa oli se, että arvontaan osallistuminen ei edellyttänyt kommentointia. Kuitenkin juuri kommenttien kautta arvonnasta tuli viraali ja osallistujia tuli sen myötä kaikkialta Suomesta. Paljon tägättiin henkilöitä, jotka sen myötä osallistuivat Jopo-arvontaan.

Yhteenveto kampanjan onnistumisesta

Puhumme aktiivisesti perinnästä ja erityisesti sen ennaltaehkäisemisestä. Koemme asiamme yhteiskunnallisesti tärkeäksi ja sen vuoksi haluamme äänemme kuuluviin. Kampanjan tavoitteemme oli saada meidän omille some-julkaisuille ja blogikirjoituksille lisää tavoitettavuutta. Kirjoitamme aktiivisesti blogeja, jaamme luotonhallintaan liittyviä tuoreita uutisointeja omilla näkökulmillamme höystettynä ja pyrimme levittämään vastuullisia julkaisuja seuraajillemme. Kampanja on lähes nelinkertaistanut Facebookin tavoitettavuuden mikä on ilahduttavaa. Kuitenkin kotisivujen kävijämäärät ovat kasvaneet kampanjan jäljiltä vain muutaman prosentin, mikä on osaltaan pettymys. Se kasvu on voinut tulla myös kampanjasta huolimatta.

Suoranaista kauppaa emme ole pystyneet vielä identifioimaan kampanjan myötä. Ehkä kampanjan kautta saimme muutaman pienyrittäjän seuraamaan sanomaamme ja onnistumme myöhemmin olemaan heille tarvittava apu luotonhallinnassa, maksuvalvonnassa ja saatavien perinnässä. Alamme on siinä mielessä varsin hidas, että luottamusta ei ansaita edes parissa vuodessa, vaan se vaatii vuosien pitkäjänteistä ja johdonmukaista työtä. Taloudellista tulosta tulee, jos on tullakseen, mutta ääntä on meidänkin pidettävä, jotta meidät pienenä toimijana noteerataan.

Arvonnan voittajan, Maijan, saimme onnelliseksi. Tiedustelin häneltä kuukausi sitten kuulumisia ja hyvin pyyhkii teiden Ritarilla. Toivottavasti pystymme tulevaisuudessakin ilahduttamaan mahdollisimman montaa henkilöä. Pyrimme siihen päivittäin toimeksiantajien ja velallisten auttamisessa. Haluamme olla se erilainen perintätoimisto.

Helleterveisin,

Perintäritarin Juha

Comments are closed.