Fennoa tilitoimistojen kumppaniMikko Kalliovaara ja Lasse Elfving toimivat aikanaan erilaisissa taloushallinnon- ja ohjelmistokehityksen työtehtävissä, mutta turhautuivat hitaasti uudistuviin vanhoihin ohjelmistoihin. Valittaminen ei kuitenkaan ehtinyt edes alkamaan, kun he päättivät tehdä itse taloushallinnon ohjelmiston, jossa rutiinit on automatisoitu ja käyttäjät saavat työt tehtyä helpommalla. Tammikuussa heidän perustamansa Fennoa Oy täytti viisi vuotta ja työllistää 9 työntekijää eri puolilta Suomea. Haastattelimme Mikkoa sähköisestä taloushallinnosta ja taloushallinnon tulevaisuudesta propellipään näkökulmasta.

Fennoan perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Kalliovaara, mitä Fennoalle kuuluu vuonna 2019?

Vuosi 2019 on lähtenyt vauhtiin hienosti. Emme ole tunnistaneet alkuvuoden aikana enää edes tilinpäätöskiireiden aiheuttamaa hidastumista omassa asiakashankinnassamme emmekä kirjanpitoasiakkaiden avausvauhdissa palveluumme. Meillä on tällä hetkellä 100 tilitoimistoa asiakkaana ja 2000 kirjanpitoasiakasta palvelussamme ja määrät kasvavat 5-10% vauhdilla kuukausittain.

Alkuvuonna keskityimme etenkin tilinpäätösten vaatimien toimintojen parantamiseen, mutta julkaisimme myös myyntilaskutukseen täyden valuuttalaskutuksen tuen.

Esittelimme huhtikuussa yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Teknologiateollisuuden kanssa digitaalisen tilinpäätöksen muodostamisen, allekirjoittamisen ja julkisen version lähettämisen PRH:lle ensimmäisenä järjestelmätoimittajana Suomessa.

Mitkä ovat teidän vahvuutenne varsin kilpailulla alalla?

Olemme huomanneet vahvuutenamme toimialatuntemuksen sekä selkeän asiakaskohderyhmän eli tilitoimistojen löytämisen. Puhumme tilitoimistojen kanssa yleensä täysin samaa kieltä aina sovelluskehityksestämme myyntiin, käyttöönottoihin ja tukeen saakka. Viemme ohjelman kehitystä yhdessä asiakkaidemme kanssa koko asiakaskuntamme selkeästi haluamaan suuntaan. Tilitoimistot kertovat meille suoraan myös heidän omien kirjanpitoasiakkaidensa tarpeet, joten Fennoaan tilitoimistoltaan tunnukset saavat yrittäjätkin pitävät Fennoaa hyvänä ja ketteränä työkaluna, jolla he voivat hoitaa pk-yrityksen rutiinit, kuten laskujen käsittelyn, nopeasti ja helposti maaliin.

Asiakkaitanne ovat tilitoimistot. Millaiset tilitoimistot ovat juuri Fennoan näköisiä?

Fennoan näköisiä tilitoimistoja sijaitsee tällä hetkellä ympäri Suomea ja lisäksi Espanjan aurinkorannikolla. Etätyö on täyttä totta Fennoaa käyttämällä, sillä yhtään mappia ei tarvita. Näköisemme tilitoimisto ymmärtää taloushallintoalaan kohdistuvan muutospaineen ja haluaa löytää ja ottaa käyttöön suoraviivaisen uudenaikaisen pilvipalvelun, jolla tilitoimisto pystyy hoitamaan koko asiakaskuntansa tarpeet yhden henkilön yrityksistä aina keskisuuriin 30-50Meur vaihtaviin yrityksiin asti.

Tilitoimisto ei pelkää ottaa luotettavaa prosessiautomaatiota käyttöön ja ymmärtää automatisoidun verkkolaskun olevan asiakasyritykselleen aina paras ratkaisu niin saapuvan, kuin lähtevänkin laskuliikenteen osalta. Tilitoimiston on hyvä osata myös kevyt (max 1 tunti) opastaminen ohjelman käyttöönottovaiheessa omalle kirjanpitoasiakkaalleen. Myös asiakkaan sisäisen laskennan eli johdon raportoinnin tarpeiden ratkaisukyky Fennoaan suoraan sisäänrakennetulla ja vapaasti muokattavalla graafi- ja raporttimoottorilla vie tilitoimiston hyvin pitkälle markkinassa.

Mitä vaatimuksia tämän päivän tilitoimistoilla on taloushallinnon ohjelmistoista?

Tilitoimistot odottavat ohjelmistoilta selainkäyttöisyyttä, nopeutta, helppoa käytettävyyttä, reaaliaikaisuutta ja tietoturvallisuutta. Myös prosessiautomaatio rutiinien poistossa on yhä suuremmassa roolissa. Taloushallinnon ohjelmistoon vaaditaan myös äärimmäisen jämäkkä kirjanpidollinen oikeellisuus. Tositteet eivät saa erottaa ja taseen pitää täsmätä. Pyöristysvirheitä ei sallita ja arvonlisäveron pitää mennä sentilleen oikein niin tositteilla kuin ilmoituksillakin. Vaatimukset aiheuttavat välistä huomattaviakin haasteita tuotekehityksessä, mutta joka kerta meidät palkitaan, kun saamme positiivista palautetta siitä, miten hyvin asiat toimivat ohjelmallamme.

Miten sähköinen taloushallinto on muuttanut kirjanpitoalaa?

Aluksi sähköinen taloushallinto toi kentälle paljon epäluuloa ja turhaakin uutta teknistä lisäosaamistarvetta niin yrityksille, kuin tilitoimistoillekin. Ohjelmistokehityksen laadun parantuessa palvelut ovat onneksi alkaneet muuttua helppokäyttöisemmiksi ja sähköisyys on jo saatu muutettua digitaalisuudeksi. Pitkälle viety tuotteistus ja sen myötä aikaansaatu automaatio on lopulta onnistunut piilottamaan jo digitaalisuudenkin ohjelmissa pellin alle. Ihminen näkee esimerkiksi Fennoassa periaatteessa vain sen, että homma toimii, eikä hänen tarvitse edes miettiä sitä mitä kaikkea palvelu taustalla teknisesti joutuu tekemään ja valmistelemaan hänen puolestaan.

Tällainen luotettava prosessiautomaatio aikaansaa huomattavaa rutiinityön vähentymistä ja mahdollistaa kirjanpitäjän muuttuvan yhä enemmän konsultoivaan suuntaan esimerkiksi sparraamaan yrittäjää talouslukujen kehittymisen tai huolestuttavien muutosten ensimmäisenä huomaajana.

Millaisia muutoksia on edessä?

Eri osa-alueiden digitalisaatio ja automaatio lisääntyy ja rutiinityöt vähentyvät entisestään. Erilliset ohjelmistot kuten verkkokauppa, kassajärjestelmä tai toiminnanohjaus pystytään liittämään kaksisuuntaisesti ketterillä API-rajapinnoilla Fennoaan, jolloin tilitoimisto saa jatkossa aineistot näistäkin saumattomasti ilman PDF-raporttien kirjaustarvetta. Lisäksi esimerkiksi viranomaisten palveluihin on mahdollista kytkeytyä huomattavan paljon suoraviivaisemmin kuin nyt. Me Fennoalla odotamme jo kuumeisesti Verohallinnon tälle vuodelle lupaamia uusia rajapintoja, joiden myötä KATSO tunnukset saadaan kokonaan poistettua käytöstä viranomaissanomaliikenteessä.

Miten Fennoa pysyy mukana tilitoimistojen ja yritysten vaatimuksissa?

Fennoa pysyy mukana huolehtimalla siitä, että kuuntelemme edelleen tarkalla korvalla asiakaskuntaamme ja jatkamme tiheää kuukausittaista versiopäivitystahtiamme myös tulevina vuosina. Tilitoimistojen kanssa on hedelmällistä tehdä yhteistyötä, kun ongelmat kerrotaan meille suoraan ja ratkaisutkin niihin voidaan miettiä yhdessä koko tilitoimistokenttää palveleviksi.


Kiitos Mikolle kattavasta haastattelusta. Sähköinen taloushallinto tehostaa jokaisen yrittäjän työtä, sillä sen avulla yditoimintaan jäävän ajan pystyy maksimoimaan. Sekä meidän että Fennoan porukkaa on tavattavissa Taloushallintoliiton Kesäpäivien Kesäpäivätorilla ti-ke 4.-5.6.2019 Jyväskylän Paviljongissa.

Lue myös: Tilitoimisto on yrityksen kivijalka ja kasvun tärkeimpiä kumppaneita.

Comments are closed.