Harrastuksesta tuli työ - Tuukka KivirantaVuonna 2017 Suomessa oli 171000 yksinyrittäjää. Suomen Yrittäjien jäsenistä niitä on 58%. Tuukka Kiviranta on toiminut yksinyrittäjänä reilut 6 vuotta video- ja valokuvauksen parissa. Reilu vuosi sitten hän vaihtoi yhtiömuodon toiminimestä osakeyhtiöksi. Millainen on Kivirannan tie yrittäjäksi ja mikä on ollut hänen yrittäjyytensä kohokohta?

Hauska harrastus

Oli vuosi 2002, kun nuoren lukiolaisen Erkki-isä voitti työpaikkansa arvonnasta pienen pokkarikameran ja antoi sen valokuvauksesta kiinnostuneelle kuopukselleen. Lukioaikana ystäväpiirissä oli muutamia kuvauksen harrastajia ja sen myötä kuvaaminen alkoi kiehtomaan myös Kivirantaa. Tuolle arvontakameralle hän alkoi taltioimaan seikkailujaan.

Tuukka Kiviranta ensimmäinen kamera

”Muistikortille mahtui tuohon aikaan ehkä 30 kuvaa, joten jokaiseen valokuvaan piti valmistautua ja panostaa. Tämän päivän räpsiminen olisi täyttänyt muistikortin parissa minuutissa”, muistelee Kiviranta.

Lukion päättymistä seurasi armeija ja sen jälkeen mietinnät, mitä sitä isona tekisi. Kiviranta oli jo muutaman vuoden pelannut Seinäjoella salibandya SPV:n joukkueessa ja rakas harrastus piti miehen Seinäjoella. Kun vuoden 2004 keväällä SPV nousi salibandyliigaan, oli selvää, että siipien kantavuus liigatasolla tarkastettaisiin Peliveljien kanssa. Opiskelupaikkaa oli haettava lähialueelta ja se löytyikin kotikaupungin ammattikorkeakoulusta.

”Asiat loksahtivat mukavasti kohdilleen ja pääsin opiskelemaan tietojenkäsittelyä ammattikorkeakouluun. Opiskelupaikka mahdollisti minulle myös opintolainan. Sen turvin hankinkin ensimmäisen järjestelmäkamerani. Aloin myös keräilemään filmikameroita, koska ne olivat halpoja. Lopulta työ vei mukavan harrastuksen.”

Työkokemus rohkaisi yrittäjyyteen

Kuvausyrittäjäksi hän ei kuitenkaan lähtenyt kylmiltään vaan reitti noudatti varsin yleistä kaavaa.

”Valokuvausharrastukseni vei minut töihin kamerakauppaan – Seinäjoen Foto-Formaan. Olin innokas harrastaja ja yhtenä filminkehitysreissuna kamerakaupan omistaja pyysi minua töihin. Olin juuri tekemässä opinnäytetyötäni ammattikorkeakouluun, joten valmistumiseni oli lähellä ja tarvitsin työtä. Tämähän sopi. Opinnot hoidettiin kyllä maaliin, mutta jos kysyt miten ne ovat hyödyttäneet minua kuvauksen parissa niin joudun sanomaan, että eivät sitten mitenkään.”

”Kamerakaupassa töissä ollessani katsoin läheltä paikallisten kuvaajien jälkeä ja toimintatapoja. Samalla harjoittelin itse kuvaamista ja päivitin kalustoa sitä myöten, kun palkkapussi sen mahdollisti. Kamerakaupan omistaja palkitsi minut hyvin menneestä kesästä Canon 5d mk II -kameralla. Se oli ensimmäinen järjestelmäkamera, jolla pystyi tuohon aikaan tekemään ammattimaista videojälkeä. Tein tuolla kameralla paikalliselle jääkiekkoseuralle kausi-introvideon. Tuo introvideo saavutti seinäjokisen mainostoimiston toimitusjohtajan. Toimari soitti minulle ja kysyi onko minulla omaa firmaa.”

”Otin lopputilin erinomaisesta työpaikasta ja perustin seuraavana päivänä oman toiminimen tietämättä mistään mitään. Kamerakaupassa ehdin työskennellä 1,5 vuotta ja tuolle mainostoimistolle, joka antoi yritykselleni ensiaskeleet, teen tänä päivänäkin töitä, jotka alkoivat reilut 7 vuotta sitten.”

Toiminimestä osakeyhtiöksi

Toiminimi kantoi Kivirannan yrittäjyyttä viisi vuotta, mutta lokakuussa 2017 hän päätti muuttaa yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Mitä hyötyjä osakeyhtiössä on toiminimeen verrattuna?

”Toiminimen kasvaessa verotus kiristyy. Osakeyhtiössä oma palkanmaksu on selkeämpää. Lisäksi minulla on nyt mahdollisuus palkata itselleni työvoimaa. Työntekijöiden hankkiminen onkin ollut mielessä jo useamman vuoden, mutta aukotonta syytä en ole vielä tarpeelle pystynyt perustelemaan.”

Tuukka Kiviranta - ruokakuvaus tuotekuvaus

Ajan saatossa sähly on muuttunut salibandyksi ja tietojenkäsittelyn tradenomin opinnot ovat vaihtuneet valo- ja videokuvauksen ammatiksi. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut: SPV:n kärjessä kirmaa edelleen raamikas hahmo numero 84 selässään. Miten onnistutaan aikatauluttamaan yrittäjyys, vapaa-aika ja harrastus?

”Yrittäjyyden alkutaipaleella kaikki onnistui todella hyvin, mutta liiketoiminnan kasvaessa ja salibandyn ammattimaistuessa, olen joutunut jättämään harjoituksia väliin ja korvaamaan ne omatoimisesti. Onneksi Koposella (SPV:n päävalmentaja Tommy Koponen) löytyy ymmärrystä tilanteeseen.”

Yksinyrittäjät kantavat vastuun kaikesta tekemisestä ja työmäärän kasvaessa vaaditaan erittäin hyvää suunnitelmallisuutta tehokkaan viikkorytmin löytämiseksi.

”Normaali työviikkoni sisältää niin paljon erilaisia kuvauksia kuin kalenteri antaa myöden. Loppuajan editoin käynnissä olevia projekteja valmiiksi ja suunnittelen tulevia.”

Tuukka Kiviranta - valokuvaaja ja videokuvaaja

Kirjanpito ammattilaisten käsissä

Työtehtäviä yksinyrittäjällä riittää monipuolisesti.

”Teen itse kaiken lukuunottamatta kirjanpitoa. Ajallisesti suurimman osan vie laskutus. Markkinointiin en ole hakukoneoptimointia ja Facebook-sponsorointia lukuunottamatta laittanut rahaa. Pidän omaa sosiaalista mediaa ja yritysilmettä hyvänä ilmaisena markkinointina. Myyntityötä en ole ikinä yritykselläni tehnyt vaan uudet asiakkaat ovat tulleet suositteluiden ja portfolion kautta. Yhden ihmisen yrityksessä tärkeää on jatkuvat asiakassuhteet. Yksi suurimmista tulonlähteitä minulle ovat mainostoimistot, jotka käyttävät minua alihankkijanaan.”

LUE MYÖS: ”Tilitoimisto on yrityksen kivijalka ja kasvun tärkeimpiä kumppaneita”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 13.2.2018

Vaikka laskutus vie suuren osan kuvausyrittäjän ajasta, hän kokee sen mielekkäänä. Viime tilikaudella laskuja lähti noin 200 kappaletta.

”Laskutan asiakkaita aina, kun projektit kuitataan valmiiksi. Muutamaa postin hukkaamaa laskua olen sähköpostitse kysäissyt perään, jos tilitoimistoni on niistä minua muistuttanut. Perintätoimistojen apua en ole tarvinnut kertaakaan. Palautan kuvausprojektit aikataulussa ja pyrin palvelemaan ilolla ja persoonalla. Ehkä ne ovat suurimmat syyt, että asiakkaani haluavat huolehtia velvollisuuksistaan myös sovitussa aikataulussa.”

Tähän mennessä Kivirannan yrittäjyyden kohokohta oli viime syksyinen kuvausreissut Norjaan ja Espanjaan. Toiminta-alue on kokemuksen ja nimen myötä kasvanut, mutta tulevaisuuden suunnitelmiin hän suhtautuu nöyrästi.

”Suurimmat tavoitteeni ovat omien taitojen kehittämisessä. Toivottavasti tällä saralla pääsen taas hieman eteenpäin.”

Tuukka Kiviranta työn touhussa

Niinpä. Kilpailuilla aloilla oman ammattitaidon kehittäminen mahdollistaa asiakasssuhteet myös tulevaisuudessa. Filmirullilla ei valitettavasti enää tehdä kilpailukykyistä bisnestä. On kuitenkin hienoa nähdä miten intohimo valokuvaamista kohtaan ohjaa Kivirannan liiketoimintaa tänäkin päivänä.

Comments are closed.