Käteiskauppa on parasta oman talouden hallintaaDebit vai credit? Me liputamme käteiskaupan puolesta. Olemme aina liputtaneet. Jos kaikki kaupankäynti käytäisiin käteisellä, meidän perintätoimistojen työt loppuisivat tyystin. Haluamme, että yritykset välttyvät luottotappioilta ja saavat pidettyä kassavirrassaan aktiivisen sekä positiivisen liikehdinnän. On suorastaan typerää myydä laskulla, mikäli maksu olisi mahdollisuus saada myös käteisellä. Millaisia hyötyjä käteiskauppa mahdollistaa niin myyjälle kuin ostajalle?

Laskulla myymisen riskit

Luottokaupassa on aina riski, että raha ei koskaan näe oikeaa omistajaa. Asiakas voi olla varaton, jolloin saatava kirjataan luottotappioksi ja koitetaan oppia menneistä virheistä. Luottotietojen tarkastaminen ennen luottokauppaa onkin todella tärkeää, ja sillä pystytään ehkäisemään suurin osa luottotappioista. Jos asiakkaalla on tuoreita maksuhäiriömerkintöjä, niin suosittelemme ehdottomasti etumaksuun siirtymistä.

LUE MYÖS: ”Mitkä ovat maksuviiveiden seuraukset yrityksen liiketoiminnalle?”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 10.10.2017

Luottokauppa tarkoittaa aina myös pidempää prosessia ja maksuvalvontaa kuin käteiskauppa. Maksuehto on kuluttajille yleisesti 14vrk ja jos siihen päälle pitää maksusta asiakasta vielä muistutella, niin viiveen lisäksi myös työn määrä kasvaa.

Ja vielä kun 2000-luvulla käteinen ei enää tarkoita kolikoiden ja seteleiden siirtelyä, on siitä tullut terminäkin houkutteleva. Pankkikortti on lähes jokaisella suomalaisella, ja mikäli kyljessä on vielä luottokortti, luottoyhtiö laskuttaa ostoksesi kerran kuukaudessa. Myyjänä saat maksun nopeasti ja luotettavasti.

Yritysten välissä luottokauppa eli laskulla myynti on edelleen normaali kauppatapa, mutta verkkomaksujärjestelmät ja etumaksut siirtävät myös yrityksiä käteiskaupan suuntaan.

Käteiskaupalla vähennät työtaakkaasi ja odotusta

Yksi ylivertainen syy käteisellä myymiseen on vaivattomuus. Kun olet kertaalleen luonut asiakastilin, luovuttanut tuotteen/suorittanut palvelun, saanut siitä rahan ja tiliöinyt sen oikein, prosessi on valmis. Työ on tehty ja raha on vaihtanut vauhdilla omistajaa. Mikäli olet käyttänyt maksupäätettä, saattaa raha olla sinun tililläsi vasta seuraavana päivänä, mutta se on kuitenkin tulossa luotettavasti.

Entäs sitten laskulla myyminen? Luot asiakastilin ja laskun, tavara vaihtaa omistajaa, luot laskun ja tervehdit iloisesti asiakastasi tietäen, että saat häneltä rahat aikaisintaan maksuehdon mukaisesti, joka usein on 14 vuorokautta. Kaksi viikkoa odotusta ja aikaa epäillä asiakkaasi maksuhalua/-kykyä. Kun maksua ei näy vielä eräpäivänäkään, lähetät asiakkaalle muistutuksen ja odotat jälleen viikon lisää. Mahdollisesti turvaudut perintään ja menetät luottamuksen ihmiskuntaan. Varmistat vielä Asiakastiedon luottotietopalvelun avulla, että olihan asiakkaallasi varmasti varattomuusmerkintöjä, jotta saat suosiolla merkitä saatavan luottotappioksi. Tätä on luottokauppa pahimmillaan.

Meille tulee viikoittain toimeksiantoja mm. siivousyrityksiltä, jotka ovat myyneet palveluaan kotitalouksille laskulla. 90%:sti heillä on käytössä maksupääte ja maksu kotiutuu käteiskaupalla. 10% asiakkaista sanoo, ettei käteistä/pankkikorttia juuri sillä hetkellä löydy ja pyytävät laskua. Näistä 50% jättää laskun maksamatta ja siirtyvät perittäviksi. Kerromme tämän siksi, ettei toisten tekemiä virheitä tarvitsisi toistaa.

Verkkokauppamyynti: ensin rahat, sitten toimitus

Internetissä tehdään kauppaa kasvottomasti ja usein myös väärällä identiteetillä. Tämän vuoksi myyjien on ehdottomasti saatava ensin maksu, jonka jälkeen tuoteen voi toimittaa ostajalle. Surullinen esimerkki verkkokaupasta, joka näin ei toiminut, oli Kuonokauppa. Koiranruokaa kuukausittain kotiovelle. Myyntiä tuli valtava määrä, mutta asiakkaat jättivät laskut maksamatta, mikä johti siihen, että kauppa jouduttiin sulkemaan. Esimerkiksi Checkout Finland tekee verkkomaksamisesta yksinkertaista ja vaivatonta, jolloin maksu suoritetaan ensin netissä ja vasta maksun kirjauduttua toimitus lähtee asiakkaalle.

Ja, jotta en sokaistu omille ajatuksilleni ja väitteilleni liikaa, lähetän sille henkilölle ritaripaidan, joka löytää verkkokaupan, jossa kuluttajakaupan ainoa maksutapa on lasku. Nämä täytyy ilmiantaa ja me haluamme palkita vasikan 😉

Myös B2B-liiketoiminnassa tarjotaan palveluita ostettavaksi muuten kuin laskulla. Esimerkiksi Tuplaamo myy koulutuspalveluita ja tarjoaa kotisivuillaan mahdollisuuden ostaa joko laskulla, verkkopankissa, MobilePaylla, luottokortilla, Paypalilla tai osamaksulla. Tiedustelin heiltä missä suhteessa eri maksutapoja käytetään ja vastaus pääsi yllättämään: yli puolet maksavat koulutukset heti verkkopankissa ja laskulla, osamaksulla sekä luottokortilla menee loput. Rinnalle kannattaa siten laskun lisäksi tuoda muitakin maksuvaihtoehtoja.

Asiakkaat vaativat joustavuutta

Joustavuutta on monenlaista. Yrittäjälle joustavuus tarkoittaa lähtökohtaisesti työntekoa myös iltaisin ja viikonloppuisin, mutta maksuissa joustavuuden rajat kannattaa miettiä huolella. Yritysten välisessä kaupankäynnissä kiiretyöt laskutetaan usein etukäteen, sillä vasta asiakkaan maksuhalukkuuden selvittyä kannattaa itse alkaa joustamaan työaikojen suhteen.

Kun kuluttajat pyytävät maksua laskulla, pitäisi hälytyskellojen alkaa paukuttaa. Syy on lähtökohtaisesti se, että maksuvaraa ei sillä hetkellä löydy ja asiakas tarvitsee maksuaikaa. Valitettavasti näissä tapauksissa usein maksuaikaa tarvitaan vielä eräpäivän jälkeenkin ja maksu ei sovittuun päivään mennessä myyjän kassaan kotiudu.

Omalla kukkarolla joustaminen ei ole fiksua. Käteiskaupan yleistyminen helpottaa yrittäjiä liittymään massan mukana välittömän maksamisen maailmaan. Jos asiakas haluaa maksuaikaa ostokselleen, omalla luottokortillaan hän saa siihen pientä joustoa luottoyhtiöltään, joka laskuttaa kerran kuukaudessa.

Käteiskauppa voi olla myös asiakkaalle suuri palvelus

Talousosaamista kehitetään Suomessa kovalla vauhdilla mikä on todella tärkeää. Kaikki eivät kuitenkaan osaa hallita talouttaan parhaalla mahdollisella tavalla ja heille on valtava palvelus, jos kaikki kaupankäynti käytäisiin käteisellä. Tällöin pankkikortti ilmoittaa löytyykö rahaa ostoksiin, eikä henkilö kuluta yli varojensa. Muun muassa Pivo on maksuton taloudenhallinnan sovellus, jonka avulla pystytään seuraamaan omaa kulutuskäyttäytymistä ja suunnittelemaan taloutta siten, että raha riittää tasaisesti koko kuukauden.


Maksupäätteen avulla pystyt tarjoamaan asiakkaallesi helpon ja tutun maksutavan ostoksille. Samalla tarjoat itsellesi huolettomimman tavan pyörittää kassavirtaasi. Kun mietit sopivan maksupäätteen hankkimista niin käy tekemässä oman liiketoimintasi laskelmat Tuplaamon laskurilla. Mikäli SumUp on potentiaalinen vaihtoehto, saat hankittua maksupäätteen kauttamme 19€ hintaan. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, sillä me emme itse taloudellisesti hyödy tästä kumppanuudesta mitenkään.

Perintäritarin Juha

Comments are closed.