SJK-juniorit - yhteistyö toimiiSeinäjokisena yrityksenä olemme tehneet useamman vuoden yhteistyötä SJK:n kanssa. Tälle vuodelle päätimme kohdistaa yhteistyön SJK-junioreihin, sillä haluamme antaa tukea erityisesti lapsille ja nuorille harrastamisen saralle. Lahjoitamme jokaisesta onnistuneesta toimeksiannosta kaksi euroa heidän RESPECT-rahastoon, joka mahdollistaa vähävaraisten perheiden lasten harrastamisen. Mutta mitä kaikkea SJK-juniorit oikein on?

SJK-juniorit kattaa ikäluokat Snadikerhosta aina 15-vuotiaisiin

SJK on kokonaisuudessaan iso organisaatio ja SJK-juniorit rakentaa pelaajapolun ensiaskeleet aina 15-vuotiaisiin saakka. Sen jälkeen pelaajat siirtyvät SJK:n akatemiaan ja toivottavasti myöhemmin SJK:n miehiin. Lippulaiva on tietenkin Veikkausliigan kärkikuusikossa pelaava edustusjoukkue ja sen Kakkosessa pelaava kakkosjoukkue, joka porskuttaa tappioitta lohkonsa kärjessä.

SJK-juniorit valtaavat Seinäjoen Wallsport-areenan joka talvi.

Jonnet tuskin muistaa, että meillä on Suomessa ollut vanhat läänijaot ja Seinäjoki oli osa Vaasan lääniä. Jalkapallon näkökulmasta Vaasan lääni tarkoittaa Vaasan piiriä. SJK-juniorit on yhdessä VPS-junioreiden kanssa piirin suurin seura yli 650 pelaajan määrällä. Edelleen Seinäjoella on myös Sepsin ja Sisun junioreita, mutta SJK on ehdottomasti suurin toimija junioreille. Snadikerhon, Nelosessa pelaavan edustusjoukkueen ja erityisliikuntaryhmä Tiikereiden lisäksi SJK-junioreilla on yhdeksän ikäluokkaa nuoria ja innokkaita harrastajia. Ja osana perhettä on myös Kutosessa pelaava hyväntekeväisyysyhteisö Apollo.

Ja kun SJK-junioreiden kotisivuilta katsoo millainen kattaus pelaajien apuna ja tukena on taustahenkilöitä, on selvää, että asioita tehdään oikein. Puhutaan enemmän suuresta yhteisöstä, joka kokoaa yhteen lapset ja heidän vanhempansa. Ja kaikki haluaa olla toiminnassa aktiivisesti mukana.

Menestystä on karttunut kiitettävästi

Vaikka SJK-junioreiden historia katsotaan alkaneen jo 1950-luvun puolivälissä TP-55 perustamisesta, on uusi nimi tarttunut matkaan vuonna 2012. Siitä lähtien pelikenttien oranssi-musta on vaihtunut musta-kultaiseksi. Näiden kahdeksan vuoden aikana on mitaleita pujoteltu pelaajien kaulaan tiuhaan tahtiin. C-ikäluokassa tavoitellaan joka vuosi SM-lopputurnauspaikkaa ja 10 edellistä vuotta se onkin toteutunut. Viime vuonna jopa kaikki kolme lopputurnausikäluokkaa (D13, C14 ja C15) raivasivat tiensä aina lopputurnaukseen saakka, joten oikeita asioita todellakin tapahtuu.

Kuitenkaan mitalit ja niiden määrät eivät ole ensisijaisia mittareita SJK-juniorien toiminnassa vaan tärkeimpänä on tarjota paras mahdolinen pelaajapolkuna lajin huipulle SJK:n väreissä. Ja tietenkin seurassa huomioidaan myös he, jotka haluavat pelata pelaamisen ilosta eivätkä tähtää lajissa ammattilaiskentille.

Toiminnan kokonaistasoa mitataan tänä päivänä Suomen Palloliiton Laatujärjestelmän avulla, jossa tasoja on yhdestä viiteen. Koko SJK-yhteisö on tällä hetkellä tasolla 4. Tavoite on kuitenkin liittyä HJK:n, Ilveksen, KuPSin ja Interin joukkoon korkeimmalle tasolle tämän vuoden loppuun mennessä.

Luotettavuus, yhteisöllisyys, yhteistyökykyisyys ja terveet elämäntavat

Näihin arvoihin SJK-juniorit nojaavat toiminnassaan. Vaikka lapset eivät näistä paljoa ymmärrä, niin heidän vanhemmilleen nämä merkitsevät valtavasti. Turvallinen ympäristö ja esimerkillinen kasvatus vievät taakkaa omilta harteilta pois ja sen myötä lapsen voi luotettavasti pökätä joukkoon mukaan. Vanhempien kiireet aiheuttavat tilanteita, jolloin aina ei ehditä kuljettamaan lasta harjoituksiin. Vahva yhteisöllisyys tarkoittaa sitä, että jokainen lapsi huolehditaan harjoituksista kotiin ja autot täytetään muillakin kuin omilla lapsilla.

SJK-yhteisö huolehtii toisistaan positiivisuuden kautta. Edustusjoukkueen pelaajat jalkautuvat usein nuorempien pariin.

Monet pitävät näitä arvoja itsestään selvyyksinä. Sitä ne ehkä ovatkin, mutta julkiseksi kirjoitettuina ja näkyvästi esiin tuotuina niitä toteutetaan säntillisemmin. Lapsille on tärkeintä päästä kavereiden kanssa harrastamaan, mutta vanhemmat miettivät kasvatuksellista aspektia. Tiedätkö sinä lapsesi urheiluseuran arvot? Ja jos et, niin löydätkö ne helposti esimerkiksi kotisivuilta? SJK-junioreilla oli Seuratoiminnan käsikirja etusivulla, josta nämä oli helposti poimittavissa. Hyvää työtä!

RESPECT-rahasto huomioi syrjäytymisvaarassa olevat

Se, että yhteisö toimii parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan apua myös heille, jotka eivät joka kuukausi pysy taloudellisesti pelissä mukana. Lapset eivät saa kärsiä tilanteesta ja sen vuoksi SJK-junioreilla on käytössä RESPECT-rahasto, joka mahdollistaa tuen tukalassa tilanteessa olevien perheiden lapsille pysyä harrastuksessa kiinni. Harrastus on lapsille koulun ohessa tärkeimpiä sosiaalisia tilanteita, joten se tulee pystyä turvaamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Aiemmin tänä vuonna Jussin isä Jukka Saarijärvi palkittiin SJK:n RESPECT-palkinnolla ja 500€ palkintoraha meni RESPECT-rahastoon.

Tiedämme perintätoimistona miten erot, työttömyydet ja muut äkilliset tilanteiden muutokset aiheuttavat taloudellisia haasteita ja paineita, jolloin tulee myös tarve avulle ja ohjaamiselle. Yleensä tässä vaiheessa apua saavat muistavat tulevaisuudessa apua tarjonneet ja laittavat hyvän kiertämään. Me olemme Jussin kanssa saaneet seinäjokiselta jalkapalloilulta niin paljon, että meidän on aika antaa takaisin. Sen vuoksi meidän hyväntekeväisyyskohteemme on tänä vuonna kyseinen rahasto.

LUE MYÖS: ”Hyväntekeväisyys pitää tuntua – 2019 kohteemme on SJK:n RESPECT-rahasto”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 18.12.2018

Hakemusten luottamuksellisesta käsittelystä ja päätöksistä vastaa SJK-juniorit ry:n talousjaosto ja toiminnanjohtaja. Näin vältytään siltä, että muut vanhemmat tai lapset saavat tietää sensitiivisistä asioista ja kaikki vanhemmat sekä lapset nähdään tasavertaisina seurassa. Tähän mennessä yli 20  perhettä on saanut RESPECT-tukea vuonna 2019.


Ammattimaisesti organisoidut ja toimivat urheiluseurat ovat Suomessa harvassa. SJK on kuitenkin yksi niistä, joissa toiminta näyttää pitkäjänteiseltä ja siinä on huomioitu pelaajapolku lapsesta aikuisikään. OmaSP-stadionille saapuessaan aistii yhteisöllisyyden, joka rakennetaan yhdessä lasten, vanhempien ja yritysten kanssa. Kiitos vielä SJK-junioreille, kun mahdollistitte allekirjoittaneelle ja Jussille parhaat mahdolliset puitteet SJK-Inter-otteluun heinäkuun puolella. Kiihdytämme itse vauhtiamme loppuvuotta kohti, jotta saisimme kokonaislahjoituksesta mahdollisimman suuren. Tuetaan joukolla paikallista urheilua omien mahdollisuuksiemme mukaan.

Perintäritarin Juha

Kuvat: SJK-juniorit

Comments are closed.