Perintäritarin blogi Mitä hyötyä on hyvän perintätoimiston käyttämisestä yritykselle

Joillekin yrityksille erääntyneiden saatavien siirtäminen perintätoimiston hoidettavaksi on valtava kynnys: ”Velallinen voi suuttua ja asiakassuhde vaarantuu.”, ”Siitä tulee turhaa kulua, kun voimme tehdä perinnän itsekin yhtä tehokkaasti.” jne. Toisille kynnys on taas hyvin matala, sillä heillä ei ole ylimääräistä aikaa valvoa myöhästyneitä laskuja ja luottavat kumppanin huolehtivan omalta osaltaan yrityksensä kassavirran pyörittämisestä. Jokaisen yrityksen tulisi hyödyntää perintätoimistoa ja kerron tässä artikkelissa miksi. Olemme kuin toimiva ja hyvin suunniteltu markkinointi: Meitä ei pitäisi nähdä kulueränä, sillä pyrimme saamaan sinun kassaasi enemmän ja nopeammin rahaa, jotta sinä voit investoida ja tehdä parempaa tulosta.

Kaikilla on ja saa olla mielipiteet perintätoimistoista. Ne ovat muodostuneet joko mielikuvien, omien kokemusten tai toisilta kuultujen kokemusten kautta. Alalla on valtavasti toimijoita ja siten myös toimintatapoja. Valitettavasti huonot asiakaskokemukset jäävät usein paremmin mieleen kuin hyvät. Sen vuoksi me perintätoimistoissa joudumme tekemään valtavasti töitä sen eteen, että tilanne saataisiin muutettua päinvastaiseksi.

LUE MYÖS: ”Asiakasuskollisuus on merkityksellisimpiä mittareitamme”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 29.10.2019

Saatavien perintä on palvelua siinä missä esimerkiksi kiinteistövälittäjänkin palvelu: sinä voit itse myydä asuntoasi ja säästää siinä kiinteistövälittäjän palvelumaksun tai valita lukuisista vaihtoehdoista sopivin välittäjä, joka saa asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan. Hinta voi olla korkeampi kuin sinä itse olisit saanut, koska asuntoa myy raudan luja ammattilainen, joka tuntee alan. Perintäala toimii samalla tavalla: teemme kokopäivätyöksemme saatavien perintää ja tiedämme, miten velallisia tulee käsitellä, että saamme autettua heidät maksamaan velkansa. Ja se tarkoittaa sitä, että me tuotamme sinulle kassavirtaa. Mietihän asiaa tältä kantilta: mikäli sinulta jää kokonaan saamatta 1 000 € saatava, joudut 10 % katteella tekemään 10 000 € lisää myyntiä, että olet tuloksellisesti kuitannut luottotappion. On hyvä kääntyä ajoissa perintätoimiston puoleen, sillä mitä kauemmaksi menneisyyteen eräpäivät jäävät, sitä vaikeampi niitä on kotiuttaa.

Mitä hyötyjä on perintätoimiston käyttämisessä?

Perintätoimiston käytöstä ei ole yhdellekään yritykselle haittaa, kunhan tekee hyvän kartoituksen ja selvittää, että perintätoimistolla on oikeat tarkoitusperät ja pystyt luottamaan asiakkaasi sen käsiin.

LUE MYÖS: ”Miksi saatavien perintä on erityisen tärkeää B2B-liiketoiminnassa?

BLOGIKIRJOITUKSEMME 28.7.2020

Etuja kuitenkin löytyy ja listaan tässä viisi merkittävintä:

  1.    Sinulla jää aikaa muuhun, tuottavampaan tekemiseen
  2.    Perintätoimisto on täsmärekrytointi taloushallinnollesi (fiksu provisiopalkkaus)
  3.    Luotonhallinnallinen kumppani, jolla alan tietoa sinunkin saatavillesi
  4.    Saatavia seurataan säännöllisesti, eikä vasta silloin kun niille aika antaa myöten
  5.    Perintätoimiston kirje ja puhelu ovat yleisesti painavampia kuin yrittäjän omat muistutukset.

Pureudutaanpas näihin viiteen hyötyyn hieman syvällisemmin.

Laske ajallesi ja työntekijän ajalle arvoa

Todennäköisesti omaa ydinosaamista ja tekemistäsi ei ole saatavien perintä ja laskujen kanssa painiminen. Kohdista myös talousosastolle työtehtävät siten, että päivittäinen tekeminen on jatkuvaa ja tuottavaa. Erääntynyt maksu on poikkeama normaalissa laskutusprosessissa ja aiheuttaa siten ylimääräistä ajankäyttöä normaalilta tekemiseltä. Jos perintätoimisto saa sinulle 2000 €:a kotiutettua 2kk eräpäivän jälkeen niin oletko valmis maksamaan siitä provisiota 50-100 €? Vaihtona olisi se, että laitat itse pari kirjettä asiasta ja soittaisit pari puhelua, joka todennäköisesti vie kokonaisuudessaan sinulta aikaa 1-2h.

Valmiin ammattilaisen rekrytoiminen tarvittaessa -sopimuksella

Taloushallintoasi hoitavat henkilöt ovat yleensä erittäin rautaisia ammattilaisia hoitamaan reskontraa, kirjanpitoa yms. Maksumuistutus ja saatavien perään kyseleminen poikkeaa heidän ydinosaamisestaan. Ajattele, kun saisit pyytää ruuhkaa helpottamaan aina osaavan pakkaajan, postittajan tai hitsaajan. Mutta vain silloin, kun tarve vaatii. Sinun ei tarvitse sitoutua kiinteän palkan maksamiseen vaan maksat vain silloin kun sinulla on tarve. Me olemme juuri se resurssi.

Seuraamme taloushallinnon alaa ja lainsäädäntöä sekä yrittäjyyttä

Koska toimimme hyvin sensitiivisellä alalla, rakennamme jokaiseen velkojaan ja velalliseen erityisen luottamussuhteen. Me emme puhu velkojien ja velallisten murheista muille, mutta pyrimme kuitenkin olemaan se kuunteleva korva ja tarvittaessa ohjaava käsi. Yksityisyrittäjät saavat sparrausta ja positiivista meininkiä toimintaansa ympärillä olevilta asiakkailta, muilta yrittäjiltä tai kumppaneilta, joiden kanssa toimivat säännöllisesti. Me Perintäritarissa katamme parhaimmillaan nämä kaikki kolme tukirankaa. Lisäksi jaamme mielellämme alan tietoa siinä määrin, kun kumppanimme sitä tarvitsee. Ja ainakin meidän toimistossamme yrittäjät tekee hommia, joten kokemuksien vaihtaminen yrittäjän arjesta on siinä mielessä muutenkin luonnollista.

Luottamuksen arvoinen toimija velkojan ja velallisen välillä

Kuvitellaanpas tilanne, että yritys A on myynyt yritykselle B jo 10 vuotta rautaa ja kaikki on sujunut yleisellä tasolla hyvin. B:lle tulee kuitenkin omassa henkilökohtaisessa elämässään taloudellinen notkahdus ja kylillä vakavaraisena toimijana tunnettu toimija ei halua tiedon menevän eteenpäin. Se olisi suuri häpeä. Pari laskua jää sitten rästiin ja maksuaikaa on venytetty jo puoli vuotta. Sitten A pyytää apuun perintätoimiston, sillä oma kassavirtakin pitää saada kuntoon. Kun perintätoimiston lähestyy yritystä B kirjeellä, yritys B soittaa välittömästi perintätoimistolle ja kertoo tilanteensa. Hänellä on muutamaan muuhunkin paikkaan laskut pitkänä ja tarvitsee apua. Näissä asioissa perintätoimisto on juuri oikea toimija auttamaan velallista. Vaihtoehtoja on esimerkiksi maksusuunnitelmat, velkaneuvonta tai omaisuuden realisointi. Asiat kyllä järjestyvät, jos velallisella on vain tahtoa asioiden hoitamiseen.

Meidän päivittäinen tekeminen koostuu asiakkaidemme saatavien hallinnasta

Joko sinun tai talouspäällikön tekeminen koostuu tietyistä toimista ja laskujen seuraaminen on aikaa vievää työtä, joka ei tuota. Jos olet yrittäjä tai taloushallinnossa työskentelevä, niin kuuluuko päivittäiseen rutiiniisi seurata asiakkaiden maksuja siinä määrin, että laitat joka päivä muistutuksia erääntyneistä saatavista? Ei pitäisikään. Meillä on systeemit sitä varten, että olemme tehokkaita omassa työssämme ja huolehdimme aktiivisella otteella toimeksiantajiemme saatavista. Jos kerran kuussa laitat maksumuistutukset menemään asiakkaillesi, niin saatavien hallinta ei silloin ole aktiivisella tasolla. Sinua käytetään pankkina pitkässä juoksussa.

Meidän kirjeemme saattaa säikäyttää

Kun perintätoimisto pyytää omassa kirjeessään maksua tai yhteydenottoa velalliselta, se varsin usein toteutuu. Suomessa maksuhäiriömerkintä on itsessään jo niin suuri pelote niin kuluttajille kuin yrittäjillekin, että se pyritään välttämään kaikin keinoin. Mekin teemme kaikkemme, että kukaan ei kauttamme maksuhäiriömerkintää saisi, mutta sen eteen on tehtävä sovitut toimenpiteet.


Koska minä edustan perintätoimistoa, tämä artikkeli saattaa antaa liian hyvän kuvan alastamme. Ja jos mielestäsi näkemyksesi eroaa esittämistäni, olisi mukava saada palautetta ja mahdollisesti keskustella aiheesta enemmän. Mitä mieltä sinä olet perintätoimistojen hyödyistä tai haitoista?

Terveisin,

Juha Järvinen

Perintäritari Juha Järvinen

Kirjoittaja toimii yrittäjänä sekä myynti- ja markkinointijohtajana Perintäritari Oy:ssä

Leave a Comment