Perintäritari blogi 2019

Kun vuoden alussa nimesimme vuoden 2019 kumppanuuksien vuodeksi, uskoimme uusien kumppanuuksien tuovan meille toimintaan laajuutta lisää. Sitähän se todella toi. Keväällä 30 vuotta täyttänyt yrityksemme sai koottua ympärille verkoston, josta hyötyvät niin velkojat kuin velalliset. Miksi tekisimme asioita itse, kun on jo olemassa luotettavia toimijoita, jotka ovat alallaan parhaita? Miten selvisimme vuodesta, joka tuplasi toimeksiantojen määrän edellisvuodesta? Tässä blogimuotoinen toimintakertomuksemme vuodesta 2019, olkaa hyvät!

Perintärekisteri ja pari muuta muuttujaa

1.1.2019 perintäluvat korvattiin perintärekisterillä, jonka vastuuta kantaa Etelä-Suomen Aleuhallintovirasto. Edelleen toiminta on luvanvaraista, ja vuoden kokemus rekisteri ei ole suurempia muutoksia alan toimintaan tuonut. Perintäluvat myönnettiin aina viideksi vuodeksi eteenpäin ja jokaisen luvan omaavan toimijan oli rekisteröidyttävä uudelleen perintärekisteriin. Tällä hetkellä rekisteristä löytyy 76kpl saatavien perintää toisten lukuun luvallisesti tekeviä toimijoita. Se on noin 50kpl vähemmän kuin vuoden 2018 lopussa oli myönnettyjä perintälupia. Uusia toimijoita ilmaantui myös joukkoihin ja heidät toivotamme alalle positiivisin mielin tervetulleeksi!

Alkuvuonna perintäalan puhutuin toimija oli Alektum, jonka mekin nostimme esille maaliskuussa. Menetettyään perintälupansa vuoden 2018 lopussa, he jatkoivat toimintaansa siten, että perintäluvat omaava Annomen osti Alektumin perintäliiketoiminnot. Joulukuussa 2019 AVI puhalsi loppuvihellyksen Annomenin toiminnalle eikä päästänyt heitä perintärekisteriin mukaan. Ehkä tämä on kaikkien kannalta paras ratkaisu.

Muutamia muutoksia tuli myös omistajasuhteisiin. Ropo Capital Oy, Joen JK Oy ja se toinen seinäjokinen, Lakiasiaintoimisto Business-Laki LBL Oy, siirtyivät uusiin omistuksiin. Myös KTC Finland OY:ssä tapahtui muutoksia, mutta vain nimen osalta. Heidät voimme kutsua nykyään nimellä Uuva Oy.

Läpimenoaika ja onnistumisprosentti pitivät vuoden 2018 tason, mites muut luvut?

Tärkeimmät mittarimme (läpimenoaika ja onnistumisprosentti) eivät juurikaan muuttuneet vuodesta 2018. Maksusuunnitelmien kasvanut määrä piti läpimenoajan identtisenä vuoden 2018 luvusta: 27 vuorokautta. Uskoimme onnistumisprosentin kasvavan muistutustoimeksiantojen myötä, mutta valitettavasti emme pystyneet kasvattamaan tuota lukua kuin prosentin verran vuodesta 2018. Ehkä se on vain myönnettävä, että vuoden 2017 luvut (onnistuminen 90% ja läpimenoaika 21vrk) olivat tilastopoikkeama.

Tuotimme sivuillemme 26 blogikirjoitusta, mikä on yksi vähemmän kuin edellisvuonna. Sisällön osalta toimme esille kumppaneitamme, tarinoita perinnän näkökulmasta sekä perintäalan ajankohtaisia asioita. Vuoden luetuin blogimme oli sosiaalisesta luototuksesta kertova kirjoituksemme. Kotisivujemme vierailijamäärä kasvoi edellisvuodesta 38%. 

Liikevaihtomme kasvoi edellisvuodesta 51%. Se oli suuri yllätys, sillä tavoittelimme maltillista 15% kasvua. Kasvu on mahdollistunut toimeksiantajien määrän kasvulla (lähes kaksinkertaistui vuodesta 2018), mikä 2,5-kertaisti toimeksiantojen määrän. Toimeksiannoista 33% on muistutustoimeksiantoja ja olemme siitä äärimmäisen ilahtuneita, sillä olemme koko vuoden nostaneet esille laadukkaan muistutuksen merkitystä vähentämään perinnän tarvetta.

Sosiaalinen media jatkoi kasvuaan

Olemme hyödyntäneet sosiaalista mediaa aktiivisesti vuodesta 2016. Se mahdollistaa laajan sisällön jakamisen sekä ajankohtaisten uutisten jaon nopeasti. Jokaisella kanavalla meillä on hieman oma tyylinsä. Twitterissä jaamme joka päivä mm. vinkkejä, muistutuksia sekä muiden mielenkiintoisia twiittejä. LinkedIn on pyhitetty pitkälti asialle ja sieltä löytää näppärästi kaiken tuottamamme sisällön. Instagram on ehdottomasti kevyin sekä arkisin kanavamme ja Facebookissa yhdistämme nämä kaikki kanavat muutamalla postauksella viikossa.

Ehkä juuri tämän moninaisuuden myötä seuraajamäärämme kasvaa vauhdikkaasti ja on toimialalla suurimpien joukossa joka kanavassa. Yksi tärkeimpiä huomioita on seuraajien kunnioittaminen. Tunnemme varsin hyvin jokaisen kanavan seuraajat, joten kohdistamme sisällön siten, että emme spämmäisi heille sopimatonta sisältöä. Tätä kunnioitamme jatkossakin. Suurin seuraajamäärä meille löytyy Facebookista ja kasvavin kanavamme vuonna 2019 oli ehdottomasti Instagram.

Sosiaalinen media on meidän tärkeimpiä markkinointikanavia. Onnistumiset ja toimintatapamme ruokkivat suosituksia, joita saamme varsin paljon etenkin Facebookin Yrittäjät-ryhmässä. Olimme erittäin otettuja, kun ryhmässä etsittiin kesällä vastuullista perintätoimistoa. Saimme postaukseen kahdeksan suositusta, joista kuusi oli aiempia toimeksiantajiamme ja yksi velallisasiakas. Nämä ovat meille toiminnastamme parasta palautetta.

Some-näkyvyyden lisäksi saimme tänä vuonna palstatilaa myös painetussa mediassa. Jussi kirjoitti Epariin neljä kolumnia vuoden aikana liittyen yrittäjyyteen ja talousosaamiseen, Ilkka pureutui aukeaman verran 30-vuotiseen matkaamme ja Taloustaito haastatteli Jussia pienyritysten maksusaatavista.

Mutta miten ne kumppanuudet?

Hyvin, kiitos kysymästä! Saimme ympärillemme kumppaneita, jotka tukevat meidän toimintaamme ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme (niin velkojat kuin velalliset) apua ja vähentämään ongelmia tulevaisuudessa.

Asiakastieto auttaa datan voimalla yrityksiä tekemään parempia luottopäätöksiä, SumUp tarjoaa kassavirran hallintaa käteiskaupan muodossa ja Corona Capital tarjoaa laskurahoitusta kassavirran tehostamiseksi. Velallisten auttamiseksi olemme saaneet kumppaneiksi Takuusäätiön auttamaan yksityishenkilöitä talousongelmissa, Yritys-Suomen Talousavun yritysten auttajaksi ja Mun Talous -verkoston lisäämään tietoisuutta ja näkökulmia ongelmien ratkaisemiseksi. Nämä ovat siis esimerkkejä ja kaikki kumppanimme löydät täältä.

Kumppanuudet ovat meille pienelle toimijalle kultakimpaleita. On tärkeää, että pystymme olemaan mahdollisimman kattava apu luotonhallinnan ja perinnän pelikentällä. Se onnistuu vain, kun pystymme luottamaan asiakkaat parhaiden toimijoiden huomaan. Tulemme kasvattamaan kumppaniverkostoamme myös vuonna 2020.

Prosessit hioutuivat ja Emma työharjoitteli

Työmäärän kasvaessa myös hässäkän määrä kasvaa. Paras tapa pitää asiat järjestyksessä on luoda selkeät prosessit tekemiselle. Meidän kohdallamme tämä tarkoitti vastuunjaon selkeyttämistä, manuaalisten työvaiheiden vähentämistä sekä ohjelmistokehitystä. Jussin keskittyessä hallinnon pyörittämiseen, uusiin toimeksiantoihin ja sisääntulevien puheluiden/mailien vastaamiseen, on Juhalla vastuussa myynnin ja markkinoinnin lisäksi velallisasiakkaiden kontaktointi. Tämä on tasannut työmäärää välillämme merkittävästi.

Ja koska maksuvaatimukset on lain mukaan lähetettävä edelleen kirjepostilla, otimme avuksemme Strålfors Oy:n postitustamme helpottamaan. He ovat todellakin auttaneet meitä automatisoimaan työvaiheen, joka todellakin on tässä työssä automatisoitava. Homma on toiminut pääsääntöisesti erittäin hyvin pois lukien paria bugia. Pahoittelumme edelleen velallisasiakkaalle, joka sai 14kpl identtistä kirjettä meiltä syksyllä samana päivänä.

Loppuvuodeksi saimme Seinäjoen Ammattikorkeakoulusta Emman työharjoitteluun. Oli mukava totuttautua siihen, että joukossamme oli myös Perintäritarin Emma 🙂 Hänestä oli meille suuri apu ja ripeä oppiminen mahdollisti moninaisten työtehtävien opettelemisen. Emma kirjoitti harjoittelujaksostaan oman blogikirjoituksen ja siihen pääsee tutustumaan täältä.

Yhteiskuntavastuu on elämäntapa, ei yksittäinen kampanja

Ennen vuotta 2019 olimme tehneet yksittäisiä tekoja hyväntekeväisyyden ja yhteiskuntavastuun eteen. Omien arvojemme ja moraalimme mukaan toimiminen on ohjannut meitä tuomaan vahvemmin esille mielipiteitämme ja näkemyksiämme. Olemme nähneet kuinka pikavipit ovat lisänneet talousongelmia, minkä vuoksi meillä on nollatoleranssi kyseisten yritysten kanssa toimimiseen.

Mikäli meiltä pyydetään apua sellaisten saatavien perintään, jotka näemme haittaavan/vaikeuttavan pienyrittäjien toimintaa, kieltäydymme kyseisten toimeksiantojen vastaanottamisesta ja ilmoitamme tarvittaessa kyseiset toimijat Suomen Yrittäjien lakineuvontaan. Tänä vuonna olemme kaksi toimijaa heille ilmoittaneet ja pyrkineet siten jakamaan tietoamme muille pienyrittäjille. Yrittäjien vedättäminen on ala-arvoista touhua.

Annoimme tukeamme muutamaan osoitteeseen viime vuonna, mutta tärkein yksittäinen hyväntekeväisyyskohteemme oli SJK-junioreiden RESPECT-rahasto. Tuo rahasto mahdollistaa kaikille lapsille jalkapalloharrastuksen perheen taloustilanteesta riippumatta. Jokainen yritys, joiden perintätoimeksiannon onnistuimme kotiutamaan vuonna 2019, lahjoitti kaksi euroa kyseiseen rahastoon kauttamme. Yhteensä summa kipusi noin 2000€:n korville Kiitokset kuuluvat siis jokaiselle asiakkaallemme! Yhteistyömme RESPECT-rahaston parissa jatkuu myös vuonna 2020.


Tällainen oli Perintäritarin ja perintäalan vuosi 2019 tiivistettynä. Mennyttä on mukava katsella taaksepäin etenkin, kun töitä on saatu tehdä parhaiden asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Kiitokset kaikille asiakkaillemme, että olette luottaneet omat asiakkaanne meidän palveltavaksi. Toivottavasti onnistuimme siten, että olemme mielessänne positiivisesti myös vuonna 2020.

Perintäritarin Juha ja Jussi

Comments are closed.